Україна і Польща погодились зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт українських та польських могил, введення якого стало однією із причин загострення напруги у відносинах. 
Про це було домовлено в п’ятницю у Кракові під час засідання Консультаційного комітету президентів обох держав, інформує прес-служба Президента України. 
Щодо цього заплановано провести зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів найближчим часом. Сторони погодились з важливістю продовження роботи двосторонньої міжурядової комісії із захисту та повернення культурних цінностей. Учасники переговорів підтвердили відданість зміцненню стратегічного партнерства, а також обговорили підготовку візиту Президента РП Анджея Дуди до України у грудні.
Також Київ і Варшава домовилися про спільну роботу над скороченням списку громадян України, яким заборонено в’їзд на польську територію.  «Йдеться про значне скорочення, тому що не повинні, на наш погляд, страждати від цього, наприклад, історики, представники громадянського суспільства», — повідомив заступник глави адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв, інформує «Інтерфакс-Україна».
Уже в суботу польські прикордонники не пустили першого українця із так званого «чорного списку» — відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету. Принаймні сам Шеремета вважає, що саме це стало причиною його затримки на кордоні, хоча офіційного пояснення прикордонники не дали. Водночас, за його словами, прикордонник зауважив, що термін заборони на в’їзд до Польщі — один рік, а німецьку візу, за якою Шеремета намагався перетнути кордон, буде анульовано, інформує «Радіо Свобода». 
У зв’язку з цим МЗС України викликало посла Польщі в Україні Яна Пєкла для роз’яснення інциденту. В прес-службі міністерства повідомили, що «в ході зустрічі було наголошено, що заборона на в’їзд до Польщі С. Шереметі суперечить логіці конструктивних домовленостей співголів Консультаційного комітету президентів України та Польщі, які були досягнуті 17 листопада у Кракові». Також відомство розраховує, що Польща скасує згадану заборону на в’їзд: «висловлено сподівання, що досягнуті напередодні двосторонні домовленості дозволять невідкладно вирішити прикру ситуацію із Шереметою».