Президент Чехії Мілош Земан, який цього тижня висадився з десантом бізнесменів у РФ, закликав Москву й країни Заходу відмовитися від взаємних санкцій, накладених у зв’язку з агресією Росії щодо України та анексією Криму. Таку заяву він зробив одразу після переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі. «Ви прекрасно знаєте, що протягом довгого періоду часу я є їх (санкцій. — Ред.) противником», — цитує чеського президента ТАСС.
Путін у свою чергу також зауважив, що цього року економічна співпраця Чехії та Росії істотно зросла. За його словами, якщо в попередні роки спостерігався спад товарообігу, причому значний — майже удвічі, то за дев’ять місяців поточного року вже зростання на 40%. На що Земан по-обіцяв: між країнами буде підписано ще 13 документів про співпрацю у сфері економіки на загальну суму близько $20 млрд за підсумками візиту чеської делегації, до якої входять, зокрема, 140 підприємців.
Поки президент Чехії зізнавався у своїх симпатіях Путіну, російський держтелеканал «Звезда» опублікував статтю під назвою «Чехословакия должна быть благодарна СССР за 1968 год: история «пражской весны». «Випадковість? Не думаю. Чергове підтвердження безперспективності загравання з агресором і окупантом» —  так прокоментував публікацію посол України у Чеській Республіці Євген Перебийніс у Фейсбуці, назвавши її «цинічною». На матеріал російського телеканала відреагували і в чеському МЗС. «Умовою покращення відносин між Чеською Республікою і Росією є те, що пов’язані з державою російські ЗМІ мають припинити публікувати думки, які є грубим спотворенням та неправильним тлумаченням подій 1968 року у Чехословаччині. Ми не хочемо слухати (читати), що в 1968 році ми зіткнулися з організованим Заходом переворотом», — написав очільник відомства Любомир Заоралек у Твіттері.

До слова, у Бібліотеці імені першого президента Чехії Вацлава Гавела у Празі відбулася презентація книги «Російська агресія проти України» (на знімку), яку підготував колектив чеських авторів, а надрукувало видавництво «Каролінум».
«Це мабуть перше у Чехії серйозне видання, де аналізуються причини російської агресії та окупації Криму, а речі називаються їх справжніми іменами», — написав Є. Перебийніс у Фейсбуці.
А ще 21 листопада у Міській бібліотеці Праги відбулася презентація соціального мультимедійного проекту ТСН телеканала «1+1» та журналу Viva «Переможці».

Фото зі сторінки у Фейсбуці Є. Перебийноса.