Через безвідповідальність чиновників від освіти на Вінниччині зірвали навчальний процес у школі, де здобувають знання 420 учнів. Нині вони на вимушених канікулах.

 

У школі села Агрономічне, що під Вінницею, жодного учня. «Де діти?» -- запитую директора Наталію Ануфрієву. -- «Як де? Вдома. Бо в школі холодно». Навчальний процес призупинено наказом завідувача відділу освіти Вінницького району з 6 листопада. У школі міняють систему опалення. Майстри обіцяють завершити роботи 1 грудня. Мільйон гривень на їх виконання держава виділила ще на початку 2017-го. Освоювати їх почали тільки в листопаді. Чому?

 

Проектанти загубили… три кімнати

 

-- Роботи із заміни системи опалення мали намір розпочати ще навесні, коли закінчився опалювальний сезон, -- каже керівник відділу освіти Вінницького району Світлана Томусяк. -- Проектна документація була готова з минулого року, кошти переказали, жодних причин для зволікання, здавалося, не було. Не мали сумніву, що за час літніх канікул майстри справляться з роботою. Але…

 

За словами співрозмовниці, технічну документацію треба було передати на експертизу. Пані Томусяк уточнює, що зробила це у травні. Чому не раніше? Зазначає, що тривала експертиза три місяці. На такі терміни керівник освіти, за її ж словами, не розраховувала. З’ясовується, у документації виявили низку порушень. Найбільш кричуще з них -- проектанти якимось чином «загубили» аж три кімнати. Як можна не дорахуватися приміщення -- про це хотілося запитати у фахівців-проектантів.

 

-- Не назву я вам їх, -- каже пані Томусяк. -- Бо не пам’ятаю. У нас же не одна школа Агрономічного, де тривають роботи. Коли замовляли проект, були впевнені, що маємо справу із справжніми фахівцями, а виявилося…

 

До речі, не від керівника освіти журналіст дізнався про помилки в техдокументації. Про це розповіли батьки учнів і вчителі школи. «Проектанти не тільки загубили три кімнати, -- каже член батьківського комітету пані Олена, прізвище не називає. -- У спортзалі трубу опалення спроектували по… центру приміщення. Біг з бар’єрами можна було б влаштовувати».

 

Хоча, як стверджують у навчальному закладі, за проект заплатили майже 40 тисяч гривень. Ще 11 тисяч перерахували експерту.

 

Вода замерзала у класах

 

Проблема з опаленням цієї школи не нова. Вчителі кажуть, що систему опалення змонтували з порушенням. 25 років тому будівлю ввели в експлуатацію, відтоді мають проблеми взимку.

 

«Бували випадки, коли взимку в деяких класах вода замерзала», -- каже одна з учителів.

 

У кімнаті для навчання першокласників на стіні градусник. Показує температуру плюс п’ять. Клас -- на першому поверсі. На стільчиках для першачків закріплені подушечки. «Так ми найменших діток зігрівали, -- каже заступник директора школи Зоя Сапожник. -- Тепліше сидіти».

 

У деяких кімнатах стіни в кутках покрилися цвіллю. Батьки старалися, допомагали готувати школу до навчального року. Прикро, що холод звів їхню працю нанівець.

 

-- Діти не переступлять поріг доти, доки в школі не буде тепло, так ми сказали всім, хто приїжджав до нас з району, -- каже пані Олена. -- А приїжджало чиновників багато. Краще б вони літом це робили, коли діти на канікулах, а не тепер.

 

За словами співрозмовниці, батьки попередили посадовців: не зроблять, щоб в школі було тепло, вийдуть перекривати дорогу. Мовляв, якщо не розуміють по-доброму, то буде по-іншому.

 

-- Ну, хіба це по-господарськи -- міняти систему опалення під час холодів? -- запитує батько двох учнів пан Олег. -- За вікном XXI століття, а діти в школу не ходять. Не один я вважаю, що над учнями і нами, їхніми батьками, відверто познущалися.

 

Батьки, з якими вдалося поспілкуватися, вважають, що чиновникам, які допустили таку ситуацію, все зійде з рук. Готується і звернення до правоохоронних органів, щоб перевірили, як використані кошти. Сума ж немала -- мільйон гривень. Надолужувати згаяне d навчальному закладі планують за рахунок зимових канікул та ущільнення уроків. Так пояснила керівник відділу освіти Світлана Томусяк.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України