Сьогодні в Копенгагені на засіданні Постійного комітету ПАРЄ говоритимуть про можливе повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи. На думку глави делегації Верховної Ради до ПАРЄ Володимира Ар’єва, поточні дебати в Копенгагені мають на меті «заміряти температуру», а не ухвалити конкретне рішення. «А температура однозначною не є — в жоден бік. Багато хто проти повернення росіян в ПАРЄ без обмежених прав, якщо РФ не зробить суттєвих кроків щодо деескалації агресії проти України. Але є немало й тих, хто керується чемберленівським стилем: піддається на шантаж припинення фінансування і вважає, що можна піти проти принципів, аби була збережена цілісність Ради Європи, хай і ціною руйнування репутації», — написав Ар’єв у Фейсбуці.


Однак те, що голоси прихильників повернення російській делегації до ПАРЄ, попри те, що РФ не виконала жодної вимоги ухвалених Асамблеєю після анексії Криму та російської агресії на сході України резолюцій, звучать як ніколи голосно і наполегливо — це факт, який у Києві не можуть ігнорувати. Наступного січня, коли делегації подаватимуть заявки на реєстрацію на 2018 рік, питання може стати руба. «Тому наразі мета прихильників повернення показати РФ, що для них у січні все може скластися без проблем, адже раніше росіяни виставили умову — виключити з регламенту ПАРЄ норму про можливість введення санкцій взагалі», — вважає Володимир Ар’єв. Він повідомив, що українська парламентська делегація активно працює в координації з МЗС.

І в п’ятницю у Копенгагені будуть присутні Ахтем Чийгоз та Рустем Умеров.


У МЗС України також наголошують, що повернення російської делегації до ПАРЄ підірве авторитет Ради Європи, а Україна втратить важливого партнера в боротьбі за дотримання прав людини, зокрема і в окупованому Криму. «Повернення російської делегації до ПАРЄ без виконання жодного пункту умов просто дискредитує Раду Європи на радість Російській Федерації», — вважає заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця.


«Ті, хто зараз тягнуть Росію в ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, не повинні потім на нас ображатися. Ми чесно й відкрито застерігаємо партнерів від цієї помилки, що матиме наслідки», — прокоментував у Твіттері ситуацію постійний представник України при РЄ Дмитро Кулеба.


Однак за будь-яких умов найближчим часом ПАРЄ доведеться визначитися в пріоритетах — якою є ціна порушення міжнародного права та прав людини? Якщо Росія повернеться до ПАРЄ, отже, це 20 млн євро на рік — саме стільки, стільки РФ відмовляється платити, поки їй не повернуть право голосу.