Жахлива листопадова погода не налякала жителів Бухареста та інших великих міст країни, які в неділю ввечері відгукнулися на заклики 40 неурядових організацій і двох найбільших профспілок та вийшли на акції протесту проти планів уряду й парламенту послабити боротьбу з корупцією у країні. Вони виступили зі спільною заявою, у якій зазначається, що «політична мафія взяла під свій контроль Румунію», і вимагали відкликати з парламенту законопроекти, які підірвуть реформу судової системи й скоротять повноваження спеціалізованої прокуратури в боротьбі з корупцією.

 

З такими вимогами тільки в Бухаресті на головну площу  прийшло майже 20 тисяч людей. У Тимішоарі та десятках інших міст країни протестувальники вимагали відставки голови Палати депутатів Лівіу Драгня й голови Сенату Келіна Попеску-Терічану, яких підозрюють у корупції. А лідер правлячої Соціал-демократичної партії Румунії навіть має умовний строк за махінації під час парламентських виборів. Саме з їхньої подачі уряд Румунії підготував пакет законопроектів, що передбачають обмеження повноважень спецпрокуратури, котра займається кримінальними справами, пов’язаними з корупцією. Якщо закони буде ухвалено парламентом, то спецпрокурори не зможуть вести розслідування проти чиновників, а міністерство юстиції візьме під контроль їхню діяльність і зможе вказувати, хто звільняється від відповідальності за одержання хабарів.


Нагадаємо, що протести проти спроб правлячої Соціал-демократичної партії законодавчо пом’якшити покарання за корупцію і зловживання службовим становищем відбуваються у Румунії з початку року. Хвиля протестів, що прокотилася країною, налякала соціал-демократів, і вони відкликали з парламенту підготовлені законопроекти. Дещо підправивши, уряд знову намагається провести їх через парламент. Але опозиція і неурядові організації заявили, що «припудрені» законопроекти не змінили своєї суті й полегшать життя чиновникам-хабарникам. Проти прийняття сумнівних законопроектів виступив і президент Румунії, а Європейська комісія в щорічній доповіді про проведення реформ у країні зазначила, що вони призведуть до згубних соціальних наслідків. Однак і це не зупинило покровителів корупціонерів, які із завидною наполегливістю в різних редакціях намагаються узаконити хабарництво.


Але й румунський народ проявляє рішучість у протистоянні із соціал-демократами. Протести, що відбувалися на початку року, за масовістю й напруженістю порівнювали з тими, які в 1989-му спричинили падіння комуністичного режиму й страту диктатора Ніколає Чаушеску. Схоже, що нова хвиля протестних дій за своєю соціальною силою може перевершити всі колишні.