Президент США Дональд Трамп хоче розв’язати українське питання, досягти миру і щоб наша держава повернула свої території назад. Про це заявив спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю Politico. За його словами, в адміністрації Трампа є група людей, до яких належить і сам Волкер, котрі вважають, що покращення відносин з Москвою неможливе в умовах, коли РФ досі підтримує війну в Україні й у результаті є суб’єктом європейських і американських санкцій.

Вашингтон хоче більш конструктивної взаємодії із Москвою, але для цього, за його словами, «потрібен прогрес в Україні». Він також вважає, що, швидше за все, бойові дії на Донбасі точитимуться ще щонайменше рік і, найвірогідніше, конфлікт продовжуватиметься так, як і зараз. «Я би сказав, що ймовірність цього 80 відсотків. Є шанс, що це буде не так, але найімовірніший сценарій, що все триватиме так, як є зараз», — сказав спецпредставник.


Волкер заявив: Сполучені Штати не згодні з заявами російської влади про те, що питання анексії Криму закрите і не повинне обговорюватися, і додав, що відмінність між Кримом і Донбасом «майже неіснуюча». «Це російське втручання, російська окупація території», — сказав він. 


Спецпредставник також розповів, що його зустріч з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, котра відбулася у Белграді 13 листопада, стала «кроком назад» стосовно обговорення миротворчої місії на Донбасі. «Не знаю, яким після цього буде наступний крок. Можливо, це сталося через зовсім інші причини, які не мають стосунку до України», — зауважив він і додав, що, можливо, це сталося через відсутність двосторонніх зустрічей американського та російського президентів. Зазначимо, раніше Волкер повідомляв: американська адміністрація виступає, щоб у разі розміщення на Донбасі миротворчої місії ООН до її складу не входили громадяни РФ. 


Окрім того, Волкер зазначив, що не бачить причин, чому Вашингтон не має співпрацювати з Києвом у питанні озброєння.