Нормалізація відносин США та РФ неможлива, доки не буде врегульовано конфлікт на сході України. Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон у вівторок у Вашингтоні під час промови про відносини з Європою у Центрі Вілсона.


Він зауважив, що Білий дім не прийме варіант розв’язання українського питання, який не передбачатиме відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Держсекретар наголосив: США визнають, що в Україні відбувається війна, в результаті якої люди гинуть щодня. Він укотре підтвердив американську позицію, що антиросійські санкції, накладені через агресію стосовно нашої держави, будуть діяти, поки Москва не поверне окуповані території. «Дозвольте мені чітко сказати: пов’язані з Мінськом санкції залишатимуться чинними, поки Росія не змінить рішення, які призвели до них», — цитує Тіллерсона ВВС. Він також заявив, що РФ веде себе «агресивно стосовно сусідніх країн, втручаючись у виборчий процес і просуваючи недемократичні ідеали».


Окрім того, 28 листопада набули чинності санкції проти енергетичного і банківського секторів економіки РФ, що були накладені через її агресію проти України, повідомляє Мінфін США. Уточнюється, що зміни стосуються поправок до директив про накладення обмежень на російські фінансовий та енергетичний сектори, прийнятих 29 вересня. Відтепер російські компанії не зможуть розраховувати на тривалі кредити від американських партнерів. Енергетичні компанії із чорного списку зможуть отримувати позики лише на два місяці, а не на три, як було раніше. Фінансові установи зможуть користуватися американськими грошима лише впродовж двох тижнів, хоча раніше могли розраховувати на кредити на місяць.


Напередодні очільник українського МЗС Павло Клімкін повідомив, що Мінфін США в січні представить новий перелік російських бізнесменів і компаній, проти яких буде запроваджено санкції. За його словами, цей список сам по собі буде дуже важливим важелем впливу й тиску на РФ.