США, Японія і Південна Корея зажадали скликання екстреного засідання Ради Безпеки ООН після того, як 28 листопада КНДР здійснила випробування міжконтинентальної балістичної ракети в східному напрямку. 


Як повідомило північнокорейське інформагентство KCNA, випробування нової потужної міжконтинентальної балістичної ракети «Хвасон-15», яку можна оснастити «надвеликою важкою боєголовкою», що здатна вразити материкову частину США, минуло успішно. Агентство назвало ракету «найпотужнішою міжконтинентальною балістичною ракетою» КНДР та заявило, що нова ракета «відповідає меті завершення розробки КНДР ракетного озброєння».


Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив: запущена ракета демонструє, що КНДР може вдарити «скрізь у світі», інформує CNN. Її запущено «вище, чесно кажучи, ніж будь-яку попередню ракету, що вони запускали», зауважив міністр.


Президент США Дональд Трамп під час брифінгу прокоментував подію коротко: «Ми подбаємо про це. У нас із генералом Меттісом була тривала розмова. Це ситуація, із якою ми впораємося». Які саме заходи вживатимуть США, Дональд Трамп не уточнив. Однак Пентагон і Державний департамент оприлюднили офіційну реакцію на дії КНДР і запропонували низку кроків у відповідь, які не можна назвати кардинально новими порівняно із заходами, вжитими раніше.


Яке рішення було ухвалено під час засіданні Радбезу ООН, коли верстався номер, відомо не було.