Міністри транспорту Албанії, Македонії і Болгарії почали обговорення перспектив будівництва нової залізниці, яка зв’яже не тільки столиці цих країн — Тирану, Скоп’є і Софію, а й албанський порт в Адріатичному морі Дуррес із болгарськими портами на Чорному морі — Варною та Бургасом. 


Довжина цієї залізничної вітки 8-го Пан’європейського коридору становитиме 1300 кілометрів. За словами прем’єр-міністра Болгарії Бойко Борисова, будівництво нової транспортної артерії дозволить наростити товарообіг між країнами Балканського регіону, а також розширить їхні економічні можливості за рахунок збільшення потоку пасажирів і товарів, надасть нового імпульсу туризму.


Плановано, що з італійських портів Барі, Бриндізі й Апулія вантажі морем доставлятимуться в албанський Дуррес, потім залізницею нового коридору до Тирани, Скоп’є і Софії, а далі — до Бургаса і Варни на Чорному морі. Вантажі перевозитимуться і у зворотному напрямку. Це дасть змогу скоротити автомобільні перевезення в регіоні, зберегти від руйнування і частого ремонту головні шосейні магістралі, та й значно заощаджувати на перевезенні товарів морем і залізницею.


Найближчим часом експерти Албанії, Болгарії і Македонії зустрінуться з представниками Світового банку і Європейського інвестиційного банку для обговорення варіантів фінансування цього масштабного проекту.