У середу президент США Дональд Трамп оголосив про своє рішення офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перенесення туди посольства своєї країни.  «Єрусалим — не тільки серце трьох великих релігій, але тепер і серце однієї із найуспішніших демократій у світі», — заявив він.
Уперше про цей намір він повідомив наприкінці  листопада на нараді в Білому домі. В американських ЗМІ тоді з’явилися коментарі, що президент не поспішатиме й наслідуватиме приклад своїх попередників, які кожні півроку повідомляли Конгрес про відстрочку рішення про перенесення посольства до Вічного міста з міркувань національної безпеки. Але Трамп у телефонній розмові спочатку повідомив главу Палестини Махмуда Аббаса про намір перенести посольство США до  Єрусалима, а потім під час розмови з королем Йорданії Абдаллою II підтвердив свої плани.
Ці заяви викликали бурхливу реакцію у президента Туреччини Реджепа Ердогана. Виступаючи в парламенті країни, він попередив: «Єрусалим, містере Трамп, є червоною лінією для мусульман». За його словами, Анкара готова до розриву дипломатичних відносин із США, якщо американські дипломати переїдуть до Єрусалима. Глава Туреччини обговорив по телефону із главами Малайзії, Тунісу, Ірану, Катару, Саудівської Аравії, Пакистану, Індонезії плани США про фактичне визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і заручився їхньою підтримкою. Ердоган наголосив на необхідності повного визнання незалежної і суверенної Палестинської держави зі столицею у Східному Єрусалимі з кордонами 1967 року. За його словами, це сприятиме збереженню миру й стабільності в регіоні. Він нагадав співрозмовникам, що міжнародна спільнота та ООН відкинули рішення Ізраїлю про анексію Єрусалима в 1980 році, зазначивши, що стародавнє місто є священним для всіх мусульман світу, а мусульманські країни ставляться до питання про його приналежність з великою чутливістю. Будь-які спроби змінити статус Єрусалима спричинять негативну реакцію ісламського світу, а це негативно позначиться на стабільності на Близькому Сході.
Але й це попередження не зупинило Трампа. Тепер у цій ситуації Туреччина, яка головує в Організації ісламського співробітництва (ОІС), проведе 13 грудня в Стамбулі надзвичайний саміт, на якому буде обговорено дії США. 
Віце-прем’єр і прес-секретар уряду Туреччини Бекір Боздаг на своїй сторінці у Twitter відзначив: «Оголошення Єрусалима столицею (Ізраїлю. — Ред.) стане великою катастрофою для всіх. Це може призвести до великих потрясінь, криз, хаосу й конфліктів у регіоні, непередбачених негативних наслідків. Тому закликаємо всіх діяти з відповідальністю, не втрачати здорового глузду».
Нагадаємо, що зараз усі посольства закордонних країн (крім Коста-Рики й Болівії) розташовані у Тель-Авіві. А самі ізраїльтяни вважають своєю столицею Єрусалим, де працюють парламент, президент, уряд і Верховний суд. Тому в Ізраїлі з радістю сприйняли рішення Трампа.
Але вже в четвер Держдеп США попросив керівників Ізраїлю бути стриманими у своїй реакції на заяву Трампа та повідомив, що у Вашингтоні вивчають негативну реакцію у світі на це й оцінюють потенційні загрози для американців і активів країни.
Цю проблему під час свого дводенного офіційного візиту до Греції, що розпочався у четвер, президент Туреччини Реджеп Ердоган обговорить із грецьким президентом Прокопісом Павлопулосом і прем’єр-міністром Алексісом Ципрасом. До речі, це перший візит турецького державного діяча до Афін за останні 65 років. І заходи безпеки, що їх вжито в грецькій столиці, навіть перевищують ті, які були під час візиту сюди американських президентів.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

У Радбезі ООН ініціювали екстрене засідання через питання Єрусалима

На сьогодні заплановано екстрене засідання Ради Безпеки ООН для обговорення рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Як пише Reuters, засідання попросили скликати вісім із 15 держав-членів організації, а саме — Франція, Великобританія, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, Уругвай.
У зв’язку з цим генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що питання про статус Єрусалима має бути вирішено в рамках двосторонніх переговорів, на основі відповідних резолюцій Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН, а також обов’язково з урахуванням інтересів палестинської та ізраїльської сторін, повідомляє Центр новин ООН. Також Гутерріш пообіцяв докласти всіх зусиль для надання підтримки ізраїльським і палестинським лідерам, щоб сприяти їх поверненню до предметних переговорів, реалізувати прагнення до міцного миру для цих народів.
Зазначимо: країни Близького Сходу засудили рішення Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, а європейські лідери, побоюючись спалаху насильства, закликали до спокою з усіх сторін.