На причалі Морського вокзалу відбулася церемонія передачі сучасного спеціального обладнання Державній прикордонній службі України (підрозділам спецдій на воді) від Офісу Програми з експортного контролю і безпеки кордонів Посольства США в Україні.
У церемонії взяли участь голова ДПСУ Петро Цигикал, заступник глави місії США в Україні Джордж Кент, керівник Програми з експортного контролю й безпеки кордонів Посольства США в Україні Джеймс Дж. Джонс, консул з питань розвитку Посольства Королівства Норвегія в Україні Петтер Баук, командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко та інші.
Петро Цигикал подякував американським колегам за підтримку прикордонного відомства в непростий для України час і зазначив: міжнародне співробітництво спрямоване на посилення потенціалу прикордонних підрозділів для запобігання незаконній діяльності на кордоні, припинення контрабанди, незаконного переміщення зброї масового знищення, торгівлі людьми. Глава прикордонного відомства наголосив: «Сьогодні ми отримуємо допомогу, яка підвищить можливості виконувати наші завдання на морі — не тільки на поверхні, а й під водою. Наші підрозділи спеціальних дій на воді матимуть найсучасніше обладнання, що дозволить ефективно боротися із загрозами, брати участь у спеціальних заходах, зберігаючи життя і здоров’я персоналу».
Джордж Кент вручив сертифікат на обладнання командирові Одеського загону морської охорони. Зокрема, прикордонники одержали контейнер із кліматичним контролем, кілька десятків повних комплектів для підводного плавання, навігатори, системи підйому з води (у тому числі аварійного), легкі бронежилети з компенсаторами плавучості, системи магнітної фіксації під водою тощо.
За словами Дж. Кента, США вважають морську безпеку дуже важливою частиною безпеки країни в цілому, а Україна грає важливу роль у наведенні порядку морського руху в регіоні.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.