Із непохитним переконанням та запалом нещодавно виголосив Дмитро Павличко у великій концертній студії Будинку звукозапису Українського радіо під час літературно-мистецького вечора «Мій Іван Франко», пряму трансляцію якого вів радіоканал «Культура».

Дмитро Павличко, поет, дипломат, Герой України, голова ГО «Громадська ініціатива побудови пам’ятника Івану Франкові у м. Києві».

Народна артистка України бандуристка Світлана Мирвода.

Пам’ятник Іванові Франку у сквері на площі його імені у Києві.

Про «свого Франка» також розповідали академік Микола Жулинський, поет та видавець Іван Малкович, дипломат Сергій Комісаренко, літературознавець Сергій Гальченко, внук Івана Франка — Роланд Франко. Артистично й глибоко доповнили сприйняття образу Поета виступи дикторки-телеведучої Тамари Стратієнко, актриси Галини Стефанової, бандуристки Світлани Мирводи, оперної співачки Наталі Николаїшин, а також Академічного оркестру народної та популярної музики Українського радіо під управлінням Михайла Пікульського.
Провідною ідеєю події було починання групи культурних діячів України, які в грудні минулого року об’єдналися в організацію «Громадська ініціатива побудови пам’ятника Івану Франкові у м. Києві».
Голова цього об’єднання Дмитро Павличко прочитав «Звернення до громадян України та українства всього світу», опубліковане у газеті «Слово Просвіти» у квітні цього року, де члени правління організації — Сергій Гальченко, Лілія Гриневич, Станіслав Довгий, Микола Жулинський, Петро Засенко, Ярослав Яцків — визнають «Івана Франка творцем основ української державності, універсальним генієм, що своєю літературною та науковою творчістю, філософським та пророчим мисленням утвердив Україну як Європейську націю». При цьому вони наголошують: «досі немає в столиці України достойного пам’ятника, що підкреслював би заслуги Івана Франка перед українським народом», і висловлюють сподівання, що це звернення «почує кожне українське серце, яке усвідомило свою належність до народу Івана Франка. Шевченко народив, а Франко виховав українську націю. Так говорили українські дисиденти, за що були названі ворогами народу.
Іван Франко любив Київ, бував у Києві, глибоко знав літературу княжої, Київської доби нашої державності. Твори Івана Франка — це європейська національна енергія будущини нашого народу».
Ініціатори встановлення великого монумента «Мойсеєві України» вважають, що він «має бути побудований жертовністю всього народу, в національній свідомості якого Іван Франко посідає таке ж місце, як Тарас Шевченко». За попередніми підрахунками, для цього необхідно зібрати 10 мільйонів гривень. Проект, до якого увійде й музейний комплекс, планують реалізувати впродовж наступного року. Після завершення збору оголосять конкурс серед скульпторів, а також розпочнеться громадське обговорення щодо місця і параметрів майбутнього пам’ятника.
Із квітня до грудня на заклик активістів відгукнулося чимало благодійників, і ними перераховано на проект понад мільйон гривень. Ініціативна група закликає долучитися до фінансування і власників бізнесу, і звичайних українців, адже цінною є кожна гривня.

Лариса ГОНЧАРЕНКО.
Фото Валерія СОЛОВЙОВА та з відкритих джерел.

 

ДОВІДКОВО

Пам’ятник Іванові Франку у Києві розташований у сквері на площі його імені поряд з будівлею Національного академічного драматичного театру, що також носить ім’я Каменяра. Відкрито його було 28 серпня 1956-го до 100-річчя з дня народження поета. Це бронзова напівфігура письменника, яку встановлено на постаменті з червоного граніту. Загальна висота — 4,5 метра. Автори — скульптори Оксана Супрун та Анатолій Білостоцький, архітектор Микола Іванченко.
Погруддя поета (автор Оксана Супрун) можна побачити на станції метро «Університет». Встановлено у 1960 році.
Ще один пам’ятник Іванові Франку у Києві з’явився на території МАУП у травні 2009 року.

 

Банківські реквізити і номер рахунку:

Рахунок в ПАТ КБ «ПриватБанк»:
26008052637482
МФО: 320649
ЄДРПОУ: 41210532
Найменування: ГІППІФК ГО
Призначення платежу: благодійна допомога, прізвище, ім’я.