«Єврокомісія вирішила позиватися до Угорщини у Суді ЄС на підставі того, що редакція її закону про вищу освіту від 4 квітня 2017 року диспропорційно обмежує університети з ЄС і з-за його меж у їх діяльності і потребує відповідності з законодавством Євросоюзу» — йдеться в офіційній заяві ЄК, розміщеній 7 грудня на офіційному сайті.

 

Після вивчення нової редакції закону Венеціанська комісія дійшла висновку, що хоч угорський закон про вищу освіту у цілому відповідає європейським нормам, але його змінений варіант, який посилює правила стосовно іноземних вузів, містить деякі «дуже проблематичні» положення.


Йдеться передусім про закриття університетів з країн, що не входять в ЄС, якщо немає двосторонньої угоди з країною походження, зокрема і Центральноєвропейського університету, заснованого 1991 року мільярдером Джорджем Соросом. Звістка про закриття університету Сороса спричинила масові антиурядові протести. Врешті уряд був змушений піти на поступки і звернувся до парламенту з проханням дати іноземним університетам більше часу, щоб виконати нові вимоги законодавства, а саме: до січня 2019 року.


Зазначений закон міжнародна спільнота та угорська опозиція назвали спробою тиску передусім на Центральноєвропейський університет. 1 грудня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звинуватив американського мільярдера Джорджа Сороса у втручанні у виборчу кампанію. Ще раніше мільярдер заявив, що кампанія проти нього базується на «спотворенні та брехні» і спрямована на створення зовнішнього ворога.