Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в Законі України «Про освіту», проте рекомендує Києву продовжити перехідний період повноцінного застосування статті про мову навчання у законі. 

Про це вчора повідомили у прес-службі МОН України. Там зауважили, що висновки комісії «збалансовані та конструктивні», й вони мають намір їх виконувати. Також міністерство вітає послідовну позицію Комісії у питанні місця і ролі державної мови в освітньому процесі. «Визначальна роль державної мови не може піддаватися сумніву і повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних і регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції», — йдеться у повідомленні прес-служби відомства. Там також інформують, що головна теза Комісії полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема в Законі «Про загальну середню освіту». У Міносвіти пообіцяли попрацювати над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб.


За даними відомства, офіційна публікація висновку Венеційської комісії відбудеться 11 грудня, тоді буде оприлюднений і детальніший відгук міністерства.