Німеччина, з’ясовується, не найдорожча для життя країна: вона 16-та у списку. Це визначив британський журнал The Economist, застосувавши для досліджень так званий індекс Біг-Мака.


Ідея індексу полягає у визначенні паритету купівельної спроможності валют з допомогою поширеного та популярного товару, яким у цьому разі є гамбургер, найбільша кількість якого продається у мережі McDonald’s — «Біг-Мак».


Цього року ціна «Біг-Мака» у ФРН становить 4,45 долара, що  на 2,75 долара менше, ніж в Україні, котра завершує таблицю із 56 країн, де проводилося дослідження The Economist. За дорожнечею життя Німеччину випереджають не тільки такі благополучні держави, як Норвегія, Швеція і Канада, але навіть Уругвай і Бразилія.


Із 1986 року аналітики The Economist, пише видання «Живий Берлін», використовують у своїх дослідженнях саме «Біг-Мак», бо цей гамбургер доступний у більшості країн, і він має стандартні розміри, склад і якість. У гамбургері є чимало необхідних людині продовольчих компонентів: м’ясо, хліб, овочі, молочний продукт (сир). Тобто він є своєрідним аналогом харчового споживчого кошика, тож його вартість до певної міри відображає добробут країни.


Звісно, такий спосіб оцінки економічного стану не слід сприймати надто серйозно, але за ним цілком можливо одержати спрощене уявлення про курси валют різних держав.