У Сумах відбувся круглий стіл, на якому вкотре обговорили проблему підвищення тарифів на тепло та гарячу воду. У його роботі взяв участь представник НКРЕКП.

Раніше «Голос України» неодноразово розповідав про тарифні баталії, що точилися в обласному центрі між підприємством «Сумитеплоенерго» та місцевими споживачами. Активісти доводили, що підстав для зростання тарифів немає, — навпаки, їх можна й потрібно знижувати. Хоча б тому, що в попередні періоди «Сумитепло-енерго» використало на власний розсуд кошти, закладені в тарифи на тепло й гарячу воду на виконання інвестиційних програм. Насправді ж, дійшли висновку зокрема й у прокуратурі, передбачені інвестиційними проектами роботи або взагалі не проводили, або виконували лише частково. То хіба не треба повернути людям узяті на це гроші? Окрім цього, «Сумитеплоенерго» не дотрималось передбаченої законодавством процедури. У місті кілька разів зривались громадські слухання щодо нових тарифів, бо теплоенергетики штучно обмежували можливість громадян узяти в них участь.
Щодо останнього, то круглий стіл за участю представника комісії — державного регулятора й зробили тією процедурною ланкою, якої не вистачало. Тепер у НКРЕКП є всі підстави ухвалити постанову, якою затвердити в Сумах підвищені тарифи на тепло й гарячу воду. Після того як документ опублікують, він набуде чинності.
Попередньо стало відомо, що вартість гігакалорії тепла зросте в обласному центрі на 186 грн — із 1181 до 1367 грн. Для будинків, не обладнаних лічильниками, за опалення квадратного метра житла доведеться віддавати 38 грн 11 коп. У попередньому опалювальному сезоні було 32 грн 68 коп. Тож неважко підрахувати, що за обігрів стандартної 3-кімнатної квартири площею 60 кв. метрів сумчанам доведеться платити на 330 грн більше. Кубометр гарячої води коштуватиме 81 грн — він здорожчає на 11 грн.
Показово, що представник «Сумитеплоенерго», доводячи економічну обґрунтованість нових тарифів, однією зі складових назвав підвищення зарплати на підприємстві. Скільки заробляють топ-менеджери теплопостачального підприємства, наразі невідомо, але з тієї інформації про його колег, що інколи просочується в ЗМІ, стає зрозуміло, що заробітки в монополістів чималі. А чому їм бути малими, коли будь-яке підвищення можна взяти з кишені споживача?
Таким чином, монополісти вкотре перемогли активістів, а міська влада зробила все можливе, щоб залишитись осторонь цієї боротьби. Єдине, що тішить сумчан: та боротьба все-таки не була даремною, бо опалювальний сезон розпочався в Сумах приблизно із 18 жовтня, а підвищені тарифи запровадять у середині листопада. Тож у будь-якому разі кожна сумська сім’я зекономить кілька сотень гривень. Краще менше, ніж нічого?

Сумська область.