Господарський суд Сумської області прийняв рішення, яким «розв’язав руки» ліквідатору ПАТ «Селмі». Тепер той зможе приступити до продажу майна підприємства, а з виручених коштів працівникам виплачуватимуть заборговану зарплату. В переліку кредиторів-фізичних осіб — майже тисяча чоловік, і їм мають повернути загалом понад 26 млн грн.

«Селмі» розшифровується як «Сумські електронні мікроскопи». Це підприємство колись «гриміло» як Сумське науково-виробниче об’єднання «Електрон». На ньому працювало кілька тисяч осіб, а високотехнологічна продукція — електронні мікроскопи, мас-спектрометри, хронографи тощо — постачалась майже у третину держав світу. Нею укомплектовували військове обладнання і навіть космічні станції.
Приклад «Електрону» («Селмі») можна вважати взірцем безглуздої і непродуманої, а можливо, і злочинної приватизації. Вийшло так, що контрольний пакет акцій підприємства на початку 2000-х років придбала державна компанія із Росії. Надалі нею було зроблено все можливе, аби знищити перспективне українське виробництво. Вже тоді фахівці «підказували» владі, що росіяни поводяться дивно і зовсім не дбають про розвиток підприємства — не інакше, хочуть нейтралізувати його як конкурента на світових ринках. Але ні верховні правителі України, ні Фонд держмайна чомусь не звернули на ці попередження уваги.
На «Селмі» розпочались проблеми з випуском та реалізацією продукції, а відтак і з виплатою зарплати. Один за одним найбільш кваліфіковані працівники, на підготовку яких пішли десятиліття, залишали підприємство.
На початку 2010 року стосовно «Селмі» порушили провадження про банкрутство. Більше семи років тривала процедура санації. Але реанімувати підприємство, продати його цілком або частинами так і не вдалося. Кілька разів Сумські облдержадміністрація та міськвиконком повідомляли, що нарешті знайшли інвестора для «Селмі», але слова так і залишалися тільки словами. Бо що далі йшов час, то меншою ставала привабливість колись одного з найбільш науковоємких підприємств України.
7 грудня нинішнього року Господарський суд Сумської області завершив розгляд позовів усіх кредиторів. Серед колишніх працівників підприємства зажевріла надія, що тепер вони нарешті одержать колись зароблені гроші. Однак, як з’ясувалося, ними поділяться не багаті закордонні покупці і навіть не вітчизняні олігархи, а переважно земляки.
Бо майна на реалізацію у «Селмі» залишилось дуже мало. Головна цінність підприємства — земля, на якій розташовані його мертві цехи. Міський голова Сум Олександр Лисенко вважає, що на цьому місці доцільно створити Центр розвитку бізнесу. Ідею розглянуть на засіданні планово-бюджетної комісії міськради, а потім винесуть на сесію.
У міськраді сподіваються, що проект створення в Сумах Центру розвитку бізнесу підтримають і на обласному рівні. В облдержадміністрації проти цього не заперечують і погоджуються на варіант співфінансування. Тож у кінцевому підсумку борги із зарплати працівникам «Селмі» виплатять не з кишень функціонерів, котрі віддали підприємство на поталу росіянам, а з бюджетів територіальних громад Сум і Сумської області.

Сумська область.