Парадокс литовського бізнесу: у країні скорочується чисельність населення, останнім часом ще й ціни підвищуються, однак це не шкодить бізнесу торговців — кількість покупців зростає, і вони витрачають більше грошей. 

Під’їхати до великих торговельних центрів і залишити машину поруч складно. Якщо по товари литовці їздять до Польщі й Латвії, то до Литви приїжджають покупці з Білорусі.

Торговці кажуть, що зростаючі від початку грудня продажі потроху сягають піка в середині місяця і в останні вихідні дні перед великими святами. Голова правління компанії «Akropolis group», якій належать торговельні центри мережі «Akropolis» у великих містах, Сауле Забуленіте зізналася, що результати святкової торгівлі радують і порівняно з торішнім груднем збільшилися на 4%. За її словами, цього року покупців приваблюють не тільки найкращим вибором товарів і цінами, а й святковим настроєм:

— Ми бачимо, що ці зусилля дали результат — приїжджає дедалі більше покупців з Литви та із сусідніх країн. Однієї грудневої суботи ми нарахували 16 автобусів з Білорусі, багато іноземців приїжджають і на особистих автомобілях.

Директор вільнюського ТЦ «Ozas» Інга Навіцкайте сказала, що радіє різдвяній торгівлі:

— Уже з початку грудня відчувається більша активність покупців. Потік значно зростає за тиждень до Різдва. Цими вихідними очікуємо прибуття і гостей. Крім того, в грудневі вихідні буде багато сімей, які приїжджають до нас заради традиційно гарних декорацій, розваг для всієї родини.

За словами Навіцкайте, зазвичай в грудні порівняно з іншими місяцями число покупців в «Ozаs» збільшується на 20—30%.

Глава ТЦ «Europa» Раса Вілейкіте розповіла, що кількість покупців зростає з кінця листопада, після розпродажів під час «чорної п’ятниці». «У Литві люди починають раніше думати про різдвяні подарунки, але чимало покупців поспішає зробити це в останні дні. Цього року ми запрошуємо відвідати не тільки магазини, а й різдвяний ярмарок, — сказала вона, зазначивши, що в цьогорічному грудні кількість покупців збільшилася на 4% порівняно з минулорічним.

Глава компанії «Baltic RED», яка керує каунаським ТЦ «Megа», Раса Вішняускене також наголосила, що звички покупців не змінюються: «Тенденції не міняються вже близько 10 років. У нашому торговельному центрі пік відвідувачів припадає на 15 грудня і триває до Різдва. Потоки відвідувачів у цей час збільшуються на третину, продажі — на 40%. Кошик покупців цього року зріс на 7%».

За даними Департаменту статистики, на початку цього року в Литві було 2 841 000 жителів, у листопаді стало на 30 тисяч менше. Але за товари й послуги литовці в грудні заплатили в середньому на 4,4% більше (така була річна інфляція). А за 10 місяців цього року оборот роздрібної торгівлі на 4,6% більший, ніж у той самий період минулого року.

Центр європейської статистики «Євростат» підтверджує: зростання обсягів роздрібної торгівлі в Литві в жовтні порівняно з вереснем було значніше, ніж у середньому в Євросоюзі. За місяць торгівля в Литві зросла на 0,1%, свідчать дані, опубліковані 19 грудня. У Латвії за місяць роздрібна торгівля зросла на 0,3%, в Естонії — знизилася на 0,1%. А загалом у ЄС за місяць торгівля скоротилася на 0,5%, а за рік зросла на 0,9%.