Адміністрація президента США Дональда Трампа схвалила експортну ліцензію для України на закупівлю певних видів легкого озброєння і стрілецької зброї у американських виробників. Про це повідомила прес-секретар Держдепу США Хізер Нойєрт.

Йдеться зокрема про такі види, як напівавтоматична і автоматична вогнепальна зброя, аж до зброї 50-го калібру. Вона також включає у себе бойові рушниці, глушники, військові приціли і подавлювачі спалаху. 

Водночас у документі нічого не згадується про продаж важкого озброєння, зокрема протитанкових систем «Джавелін», про постачання яких раніше просив український уряд.

У Держрдепі США пояснили, що Україна вже купувала у невеликій кількості ці види зброї, на які у Вашингтоні схвалили експортну ліцензію, протягом кількох років як до, так і після російської анексії Кримського півострова в 2014 році. Хізер Нойєрт додала, що американський уряд не продає зброю безпосередньо Україні, а дозволяє Києву купувати у виробників США. «За попередніх двох адміністрацій уряд США схвалював експортні ліцензії для України, тож тут нічого нового», — сказала вона.

Х. Нойєрт зауважила, що уряд не затверджував пряме надання Україні летальної оборонної зброї, але й не виключила таке рішення в подальшому. Американські експортери можуть подати заявку на прямі комерційні ліцензії на продаж в будь-який час, і вони будуть розглянуті Держдепартаментом в кожному конкретному випадку, сказала вона.

Раніше газета The Washington Post повідомила, що Державний департамент схвалив комерційну ліцензію, яка дозволяє експорт снайперських систем Model M107A1, боєприпасів і пов’язаних з ними комплектуючих і аксесуарів в Україну на суму 41,5 млн дол США.