Можливо, ні за однією країною Євросоюзу так уважно не стежать економісти й кредитори, як за Грецією. І особливо це стосується прийняття бюджету на наступний рік.
П’ять днів у грецькому парламенті тривали дебати щодо нових фінансових рамок. Вони відбувалися на тлі загального страйку держслужбовців, що вимагали пом’якшити драконівські заходи економії, не звільняти людей, не знижувати пенсії і зарплати, а також зменшити податки. На обговорення пішло 54 години, за цей час свою думку про бюджет висловили 219 депутатів, 8 голів парламентських фракцій, 34 члени уряду. У вівторок перед голосуванням слово взяв прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас. Він заявив, що наступний рік буде останнім, коли грекам доведеться затягувати паски. «Ми вперше можемо точно сказати, що за бюджет із заходами економії в грецькому парламенті проголосували востаннє», — заспокоїв він депутатів. Але все одно на греків в 2018 році очікує скорочення видатків і пенсій, атестація професійних навичок держслужбовців і приватизація вугільних теплових станцій, що спричинить зміну цін на опалення і гарячу воду.
Із 300 депутатів проект бюджету підтримали 153 представники від правлячої коаліції СІРІЗА і АНЕЛ. Лідер консервативної опозиції Кіріакос Міцотакіс обвинуватив уряд у тому, що він хоче остаточно задушити людей податками, особливо представників середнього класу. «Ми — єдина європейська країна, яка живе в умовах таких строгих заходів економії, і в якої темпи економічного зростання найповільніші в єврозоні. Бюджет на 2018 рік, за який ви проголосували, ускладнює ситуацію. Ось чому люди сподіваються, що він буде останнім для вашого уряду», — сказав він.
Лідер опозиції Кіріакос Мицотакис не даремно згадав наступне голосування по бюджету. Повноваження уряду Ципраса минають в 2019 році, а потім у країні відбудуться чергові парламентські вибори. Тільки час покаже, чи зможуть греки знову довірити керування країною СІРІЗА й Алексісу Ципрасу, що взяли на себе важку відповідальність за долю Греції, яка була на межі фінансового краху й виходу з Європейського Союзу, але все-таки вистояла й упевнено долає економічну кризу. Можливо, і за рахунок тимчасового зниження життєвого рівня мільйонів людей. Опозиція має намір перехопити владу в Ципраса на самому піку піднесення економіки після тривалої кризи. І вже обвинувачує його у всіх гріхах. Але без тих непопулярних заходів економії, які ухвалював уряд, Грецію ще б довго лихоманило, що погіршувало б становище населення.