«Наші стратегічні партнери — США — остаточно визначилися: Україна як суверенна країна має легітимне право на закупівлю і отримання оборонних озброєнь, в тому числі летальних. Це — справедливий і правильний крок з точки зору наближення миру.

Слабкість провокує агресора. Сила — його стримує і примушує до миру», — так Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий прокоментував на своїй офіційній сторінці у Фейсбуку рішення Державного департаменту Сполучених Штатів надати Україні «посилені оборонні можливості». «Допомога США має винятково оборонний характер, і, як ми завжди говорили, Україна є суверенною країною і має право захищатися», — йдеться у заяві Держдепартаменту. В повідомленні також зазначено, що зброю нададуть для боротьби з підтримуваними Росією сепаратистами в східній частині країни, інформує Reuters.

Окрім того, в заяві сказано: рішення є частиною зусиль США, щоб допомогти Україні захистити свою територіальну цілісність і «стримати подальшу агресію». «Як і домовлялися з Президентом Дональдом Трампом, без зайвого галасу, спокійно, Україна отримає летальну оборонну зброю зі США. Це принципове та довгоочікуване рішення американської адміністрації було підтверджено під час моєї розмови з держсекретарем Рексом Тіллерсоном, — прокоментував звістку на своїй офіційній сторінці у Фейсбуку Президент України Петро Порошенко.

— Вдячний за лідерство Президента Дональда Трампа, чітку позицію всіх наших американських друзів та рішучу двопартійну підтримку України. Такий крок у тандемі з посиленням санкцій проти Росії — гідна відповідь на продовження окупації української території, невиконання Москвою своїх зобов’язань та продовження накачування Донбасу важкою зброєю. Американська зброя в руках українських воїнів — не для наступу, а для рішучої відсічі агресору, захисту українських воїнів та мирного населення, а також ефективної самооборони відповідно до статті 51 Статуту ООН. Це також трансатлантичне щеплення від російського вірусу агресії».

Американський сенатор Джон Маккейн, який був одним з ініціаторів надання Україні летальної зброї для захисту і активним лобістом цієї ідеї, на своєму офіційному сайті також прокоментував рішення Держдепу: «Забезпечення Україні можливостей, необхідних для стримування і захисту від подальшої російської агресії, сприятиме створенню більш стабільних умов безпеки, необхідних для мирного врегулювання цього конфлікту». Також Маккейн наголосив: надання Україні оборонної летальної зброї не суперечить виконанню Мінських домовленостей і сприятиме досягненню миру.

А у Москві на заяву Держдепу США, а також на нещодавнє рішення Канади внести Україну до переліку країн, яким дозволено постачати летальну зброю, відреагували прогнозовано гостро. Заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін заявив, що, «ухвалюючи рішення про відправку Києву подібної зброї, США та Канада відкривають «скриню Пандори» і, по суті, втягуються у «внутрішньо український» конфлікт, знову розпалюють і інтернаціоналізують його», цитує Карасіна РІА «Новости». Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що «США в певному сенсі перетнули межу, оголосивши про намір передавати Україні озброєння прямої вражаючої дії». «Тепер уже не в рамках комерційних контрактів, що американські компанії нишком роблять давно, а по державній лінії. Для початку заговорили про ракетні комплекси «Джавелін». У будь-якому випадку, американська зброя здатна призвести до нових жертв у сусідній з нами країні ... Вашингтон намагається представити себе «посередником». Ніякий він не посередник, він — посібник у розпалюванні війни», —заявив Рябков, інформує  прес-служба МЗС РФ.

На такі заяви російських заступників міністра у Твіттері влучно відповів міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. «Росія заявляє, що поставки США зброї Україні підбурюватимуть Київ до застосування сили. Не можу не дивуватися — де межі цинізму? Агресор жаліється, що жертва ще опирається».

Рішення адміністрації Президента Дональда Трампа надати Україні оборонну летальну зброю також збурило російський сегмент соціальних інтернет-мереж і вже кілька днів є однією з головних тем російських ЗМІ. Цікаво, що у Фейсбуку цю тему значно активніше обговорюють росіяни, а не українці. У коментарях є і панічні настрої, на кшталт: чим це загрожує Росії і чим небезпечна зброя, яку отримає Україна… В ефірі радіостанції «Эхо Москвы» її головний редактор  Олексій Венедиктов так прокоментував рішення Держдепу: «Конгрес в 14-му році це вирішив, але тоді Обама наклав заборону на цей продаж. І ось цей самий ненависний нам Обама, він забороняв постачати летальну зброю Україні — Javelin. А «нависний» нам Трамп, товариш, — повторюю, це не Конгрес, це адміністрації, це Трамп, це особисто президентський ордер — ухвалив рішення розпакувати цю річ, — сказав він. «Це, знаєте, такий термометр загроз. Ось як вони їх бачать. Вони так бачать загрози наступу Росії на Україну. Отже, вони знають, що Росія може зробити прорив або по півдню, повторити Маріуполь і далі — до Одеси, до Придністров’я, або навпростець. Тому я думаю, що це знак, таке розмахування знаком: «Хлопці, 
дивіться»...