У Белграді минулого тижня в центрі міста було запалено вогні на новорічній міській ялинці. Але невдовзі навколо неї спалахнув гучний скандал.
Депутат міськради від Демократичної партії Сербії Балша Божович публічно обвинуватив мера міста в нерозумній витраті грошей з бюджету столиці. Як останній приклад він навів саме новорічну ялинку, котра обійшлася Белграду в 83 тисячі євро. «За один погонний метр ялинкової пластмаси з міської скарбниці пішло по 5 500 євро. Наша ялинка виявилася утричі дорожча за ту, що встановлена в Римі. Чи не краще було направити ці кошти на новорічні подарунки для дітей або закупівлю підручників для шкіл?» — поцікавився депутат.
Мер Белграда Сініша Малі розпорядився перевірити цифри. З’ясувалося, що опозиційний депутат мав рацію. І тоді міський голова наказав службам, які уклали трирічний договір з фірмою на встановлення новорічних ялинок, розірвати його й повернути гроші в міську казну. «Спекулювати на святковому настрої і завищувати в кілька разів ціну на монтаж штучної ялинки неприпустимо», — заявив Сініша Малі.
Звісно, ніхто встановлену ялинку не розбирав, і вона Белграду дісталася безплатно. А боси фірми, що одержала замовлення на її монтаж, навіть не нарікали й задовольнилися тим, що проти них не відкрили кримінальну справу за перевищення цін.