У Литві розмірковують про доцільність пенсійної реформи. Днями міністр соціального захисту й праці Лінас Кукурайтіс розповів про плани зміни пенсійної системи в наступному році. За його словами, нинішня система несправедлива, оскільки виникає конфлікт між сьогоднішніми й майбутніми пенсіонерами. З одного боку, в «Содру» (державний Фонд соцстрахування) збирають гроші, на які мають утримувати пенсіонерів, а тим часом частина коштів іде в приватні фонди. Торік до них переказали 153 млн євро. З другого боку, небагато хто з людей, які відкладають гроші у фондах 2-го ступеня, знає, що через це їхня «содрівська пенсія» буде на 10—15% менша. Проект нового закону має вирішити ці проблеми. Міністр Кукурайтіс сказав: «Зроблять так, щоб гроші з «Содри» до приватних фондів не переказували. Відновлять 100% пенсію із «Содри». Друга ступінь має стати привабливою для особистих накопичень».

«Ми — невелика держава, тому нам важливо домовитися про істотні моменти. Однієї із таких сфер я вважаю пенсійну систему, — зазначає глава Центробанку Вітас Василяускас. — Тут не може бути протистояння, економії, оскільки це довгостроковий проект, який позначиться на всіх». Раніше Василяускас також заявляв: «Нинішня модель недостатньо живуча. Масштаби еміграції, низька народжуваність, суспільство, що старіє, — спільність цих факторів пророкує: якщо найближчим часом не вжити жодних дій, уряду не вдасться забезпечити фінансування пенсій, не збільшуючи держборг».

Варто зазначити, що в Литві пенсії не обкладаються прибутковим податком. Тоді як у Латвії пенсіонер, чия пенсія більша за 235 євро, платить податок 23% з різниці між пенсією і неоподатковуваним лімітом. В Естонії такою сумою є 395 євро, а податок — 20%.

До того ж у Литві пенсіонер може отримувати кілька пенсій: крім стандартної по старості, може бути призначена військова чи пенсія судді.

Від початку 2018-го збільшують обов’язковий пенсійний стаж. Директор «Содри» Міндаугас Сінкявичюс сказав, що його підвищуватимуть поступово, і до 2027 року він становитиме 35 років (замість 30,5).

Мінімальна пенсія в Литві становить 90 євро, а середня — 270 євро. Планка пенсійного віку для чоловіків — 63 роки, для жінок — 61. У найближчій перспективі уряд має намір підняти цю планку до 65 років для всіх. Середня тривалість життя чоловіків близько 68 років, жінки часто доживають до 80 років.

Чи вірять мешканці Литви в те, що держава потурбується про їхню безбідну старість? Таке питання ставили соціологи на прохання банку «SEB». Оптимістично дивляться у «пенсійне майбутнє» лише 18% респондентів, переважно молодь, для якої поняття «старість» — у  майбутньому.

А дослідження, проведене страховою компанією «Gjensidige», показало, що найбільші страхи людей трудового віку пов’язані з тим, що в старості вони не матимуть достатньо коштів на прожиток. Результати опитування також показали, що в старості більшість жителів Литви хочуть бути самостійними й не залежати від близьких людей. Тільки 3% респондентів зазначили, що хотіли би жити з дітьми. 67% жителів Литви старість бажали би провести у власному будинку.