«Росія не буде представляти свою делегацію в Парламентській асамблеї Ради Європи в січні в зв’язку з тим, що суттєва умова нашої там роботи, а саме гарантії недискримінації прав національних делегацій, не була внесена до регламенту цієї організації» — таку заяву віце-спікера Держдуми Петра Толстого зацитувало російське агентство ТАСС.

Зимова сесія асамблеї відбуватиметься 22—26 січня у французькому Страсбурзі.

«У вересні-листопаді все у них йшло як по маслу. І навіть наші друзі почали нас психологічно готувати до поразки. Але правило «грай до кінця» ніхто не скасовував. І в цьому самому кінці я щиро вітаю усю нашу русофобську меншину! Результат ми даємо, хоча цього разу це було безпрецедентно складно», — так прокоментував новину у Фейсбуку постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба і зауважив, що Росія проведе 2018 рік у спробах внести зміни до регламенту ПАРЄ, щоб виключити можливість санкцій в принципі й повернутися в січні 2019 року. І її найвищими партнерами в цьому є генеральний секретар РЄ Ягланд і майбутній голова ПАРЄ Ніколетті. Водночас Дмитро Кулеба впевнений, що всі, хто долучився до спільної боротьби з намірами зняти санкції з Росії та повернути російській делегації право голосу в 
ПАРЄ, «не просто захистили інтерес України». «Ми захистили і Раду Європи від спроб зруйнувати її інституційний авторитет заради Росії», — написав дипломат.

Голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар’єв вважає, що перешкодити зняттю санкцій, накладених ПАРЄ на Росію через анексію Криму та агресію на Донбасі, вдалося завдяки спільним зусиллям української делегації, Президента Петра Порошенка, наших дипломатів, українського громадського сектору, експертів тощо. «Але прихильники повернення РФ не здалися. Новий президент ПАРЄ італійський соціаліст Ніколетті хоч і не так, як його попередник Аграмонт, але все одно прагне мати росіян в Асамблеї, — написав Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Фейсбуку. — Для цього, за підтримки проросійського лобі в Раді Європи, будуть намагатися змінити регламент ПАРЄ, аби прибрати звідти можливість запровадження санкцій проти національних делегацій. Цинізм вищого ґатунку від певних очільників РЄ: це все одно що не засуджувати злочинця, а змінити свої закони так, щоб злочинець таким не вважався! Саме проти цього нам доведеться боротися протягом сесії 2018 року. Результат можливий тільки в єдності позиції і спільних зусиллях! Сподіваюся, наближення виборів не змінить стиль роботи української делегації. А якщо делегацію РФ хоч і тушками, але повернуть наступного року, то нашій парламентській делегації нема чого робити в ПАРЄ. Бо ця організація цінна лише своїми принципами і цінностями».