Громадяни колишнього СРСР, більшість із яких — вихідці з Росії та України, мають у власності понад дві тисячі об’єктів нерухомості в найдорожчому чорногорському курортному місті Будва, розташованому на Адріатичному морі, повідомила чорногорська газета Vijesti. Це не тільки дорогі квартири в центрі міста, а й офісні приміщення.

Як стало відомо журналістам видання, міська влада наклала арешт на понад 100 об’єктів нерухомості, що належать переважно росіянам та українцям. Причина: багаторічна несплата податків на нерухомість у міську скарбницю.

Чиновники з мерії стверджують, що перед опечатуванням квартир вони розіслали поштою всім власникам нагадування про необхідність сплатити податки. Але майже ніхто не відгукнувся на ці тривожні сигнали з Будви. А з багатьма боржниками так і не вдалося зв’язатися, бо при купівлі багато хто вказав у реєстраційних документах вигадані, неіснуючі адреси в Росії та Україні.

Влада міста готова ще трохи почекати появи власників у Будві, а якщо цього не станеться, то не виключають можливості продажу майна боржників з торгів. Газета Vijesti повідомила, що йдеться про борги в кілька тисяч євро.

Надходження від сплати податків на нерухомість щорічно закладаються до міського бюджету, отримані кошти мерія планує направляти на підтримку чистоти в Будві й поліпшення інфраструктури. І щоразу місцевій владі доводиться латати дірки в бюджеті, бо несумлінні власники міської нерухомості, які живуть в інших країнах, не платять податки.