У Бонні 21 січня відбувся позачерговий з’їзд Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), до якого була прикута увага не лише всієї країни, а й Європейського Союзу, адже на ньому вирішувалося майбутнє уряду ФРН. Інтрига — чи проголосують його делегати за входження до «великої коаліції», що зупинило б політичну кризу — тривала мало не до останньої хвилини. Проте великої несподіванки не сталося: 56,4% учасників погодилися з лідером партії Мартіном Шульцем і підтримали проведення переговорів з консервативним блоком ХДС/ХСС Ангели Меркель («за» проголосували 362 із 642 делегатів, «проти» — 279).
Консультації можуть розпочатися уже завтра, передає агенція ДПА, і триватимуть кілька тижнів. Якщо вони будуть успішними, то в середині лютого потенційні партнери працюватимуть над проектом нової коаліційної угоди, основою якої стане підсумковий документ на 28 сторінках, ухвалений у середині січня учасниками попередніх консультацій. Але вирішальне слово під час голосування мають сказати 440 тисяч членів СДПН. Якщо це станеться, то приблизно до кінця березня у Німеччині запрацює «велика коаліція», а Ангела Меркель вчетверте стане канцлером.
Хоч політична криза у Німеччині і добігла кінця, але самі громадяни не вважають створення «великої коаліції» вдалим рішенням. Принаймні 52% опитаних респондентів ARD-Deutschlandtrend висловилися саме так.

Берлін.