За повідомленням Держстату ФРН, позитивне сальдо за 2017 рік у виконанні бюджету федеральної землі Берлін становить понад два мільярди євро. Економічні оглядачі стверджують, що такий результат — найвищий за всю берлінську історію.
Бюджетний зліт у Берліні, втім, як і в інших землях, став можливим завдяки поліпшенню економічної ситуації, зростанню зайнятості населення і доходів, що забезпечило зростання податкових зборів. Господарська кон’юнктура прихильна до столиці ФРН уже впродовж трьох останніх років, позбавляючи її бюджетного напруження. 2015 року перевищення доходів бюджету над витратами становило 486 мільйонів євро, у 2016 — 1,25 мільярда, а торік цей показник сягнув до 2,1 млрд. євро.
Правлячий бургомістр Берліна Міхаель Мюллер вважає, що роки бюджетної економії, а також реструктуризації боргів створили для землі сприятливе поле, на якому тепер можливо здійснювати проекти розвитку. Він також висловив сподівання, що столиця швидше, ніж планувалося, розрахується зі своїми позиками. Утім, аналітики скептично ставляться до оптимізму бургомістра. Адже навіть за таких великих плюсів шлях до повного погашення запозичень не буде коротким, бо нині сукупний борг землі становить 59 млрд. євро.