У вівторок в Анкарі міністр торгівлі, туризму й телекомунікацій Сербії Расім Ляіч і міністр економіки Туреччини Ніхат Зайбекчі підписали новий договір про розширення двосторонньої торгівлі. 

Після його ратифікації парламентами двох країн перед Белградом відкриваються широкі горизонти в продажу продуктів харчування до Туреччини. Уперше в історії двосторонніх відносин Сербія зможе здійснювати ввезення до Туреччини без сплати митних зборів яловичини, соняшникової олії, насіння соняшнику і деяких молочних продуктів. Крім цього, згідно з договором Туреччина подвоїть квоти на ввезення до країни сербських заморожених овочів і фруктів.

На додачу до цього дуже важливого документа, який уже називають прообразом майбутньої вільної торгівлі на Балканах, Белград і Анкара підпишуть і угоду, у якій буде обумовлено заходи щодо захисту турецьких інвестицій у сербську економіку й створення для інвесторів комфортніших умов. У Белграді сподіваються, що після цього в країну інвестиції потечуть рікою.

Про підписання цих важливих документів раніше, на зустрічі в Стамбулі, домовилися президенти двох країн Реджеп Ердоган і Александр Вучич. Тоді до Стамбула було запрошено й одного з членів колективної президії Боснії і Герцеговини від боснійських мусульман Бакіра Ізетбеговича. Вони обговорили можливості спільної участі в будівництві суперсучасної автомагістралі Сараєво—Белград. Ердоган дав принципову згоду на участь Туреччини в реалізації цього інфраструктурного проекту і його інвестування.

Як зазначив прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин, Анкара дуже зацікавлена в збереженні миру й стабільності в регіоні, а кращими способами для цього є поліпшення багатобічного й рівноправного співробітництва, спільна участь у різних інфраструктурних проектах, які допоможуть наростити торгівлю на Балканах, відкриють нові перспективи для розвитку туризму.

Туреччина «не хоче бачити етнічної напруженості на Балканах, тому президент і уряд перебувають у постійному контакті з лідерами всього регіону з метою надання допомоги й підтримки в збереженні стабільності, наголосив Ібрагім Калин.