Україна виключила Естонію, Латвію, Грузію, Мальту та Угорщину зі «списку офшорів». Таке рішення днями ухвалив на засіданні Кабінет Міністрів, інформує «Економічна правда».
Як зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк, Україна взяла два місяці для додаткових консультацій з «великою четвіркою» — мова про чотири найавторитетніші у світі аудиторські компанії: «Делойт», «Прайс Вотерхаус Куперс», «Ернст енд Янг» та КПМГ. «До наших стратегічних партнерів ми абсолютно доброзичливі», — пояснив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Нагадаємо, 27 грудня 2017 року український уряд схвалив рішення про включення до списку «офшорних зон» 22 нових країн, серед яких були Естонія та Латвія. Таке рішення, ухвалене без попередніх узгоджень з цими країнами, спричинило скандал. Міністерство закордонних справ Латвії вручило Тимчасовому повіреному у справах України Алісі Подоляк офіційну ноту протесту. Те саме збиралася зробити й Естонія. Цій темі була присвячена зустріч О. Данилюка з прем’єр-міністром цієї держави Юрі Ратасом під час форуму у Давосі.
«Мова не йде про «список офшорів». Це перелік держав, операції із резидентами яких ми визнаємо контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення. Прирівнювання цих двох списків один до одного є помилковим», — зазначив тоді Олександр Данилюк, пояснивши прискіпливість українських фінансистів тим, що до списку потрапили країни, де податок на прибуток є нижчим, ніж в Україні або де запроваджений податок на виведений капітал, тому господарські операції з резидентами цих держав визнаються Україною контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення.
До речі, Україна також планує замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Уряд уже підтримав відповідний законопроект Мінфіну та направив його на розгляд Національної ради реформ. Утім, експерти критикують уряд через те, що його не скоординовані з партнерами дії можуть призвести до репутаційних втрат.