У четвер у Стамбулі Об’єднання сирійських асоціацій з дозволу влади міста провело акцію протесту біля Генерального консульства Росії. 

Понад 200 людей майже на годину перекрили найпожвавленішу вулицю мегаполіса Істікляль і вхід до дипмісії. Вони обвинувачували владу Москви й Дамаска в убивстві мирних жителів у Східній Гуті. Це передмістя сирійської столиці, що перебуває під контролем збройних формувань, які виступають проти режиму Башара Асада.

Протестувальники із плакатами чотирма мовами — російською, англійською, арабською і турецькою — вимагали припинення бомбардувань району, де гинуть жінки, діти й старики. Там уже кілька днів ведеться обстріл житлових кварталів, що призвело до загибелі понад 400 мирних жителів і до повної блокади місцевого населення. Сирійці тримали плакати з текстами «Діти вмирають від голоду в обложеній Східній Гуті», «Росіяни, ви вбиваєте дітей Гути, але історія все пам’ятає», і «Припиніть підтримку злочинного режиму Асада!», «Геть із Сирії! Ми хочемо мирно жити на своїй землі!».

Учасники акції повідомили, що сирійці мають незаперечні докази участі російських військових у вбивстві мирних жителів, хоча Кремль, як завжди, заперечує це. Вони вважають верхом цинізму вимогу Росії провести екстрене засідання Ради Безпеки ООН для обговорення погіршення гуманітарної обстановки в Східній Гуті. Сирійці, а їх у Стамбулі майже 540 тисяч, пообіцяли, що на наступну акцію протесту зберуться люди, які через репресії Асада втекли до Туреччини, де знайшли тимчасовий притулок.