У лютому цього року виповнилося 100 років від дня встановлення дипломатичних відносин між Болгарією і Україною. Цій знаменній події в історії двох країн було присвячено міжнародну конференцію, що відбулася в Дипломатичному інституті при Міністерстві закордонних справ Болгарії. Її разом із цим навчальним закладом організувало й провело Посольство України в Болгарії.
У вступному слові директор Дипломатичного інституту Таня Михайлова наголосила, що підписання договору про встановлення дипломатичних і консульських відносин з Українською Народною Республікою було сміливим кроком з боку Царства Болгарія, оскільки воно прискорило міжнародне визнання молодої держави. Посол України в Болгарії Микола Балтажи зазначив, що Болгарія направила до Києва послом відомого державного діяча й ученого Івана Шишманова, а УНР довірила очолити дипломатичну місію першому міністру закордонних справ Олександру Шульгіну, до якого прихильно ставився цар Фердинанд, а пізніше й цар Борис.
Усіх учасників конференції здивував заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, який виступив болгарською мовою. «Ми надзвичайно щасливі, що столітня річниця встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами збіглася з головуванням Болгарії у Євросоюзі. Ми очікуємо від Болгарії підтримки в розвитку співробітництва з ЄС і практичної допомоги в проведенні реформ. Україна сподівається на болгарське сприяння в плідному діалозі з ЄС про сфери інтеграції і зменшення цін на міжнародний роумінг», — сказав він.
Важливість обміну досвідом у підготовці молодих дипломатів зазначив директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка Сергій Корсунський. А керівник Дирекції «Зовнішньоекономічна політика» Міністерства економіки Болгарії Ніколіна Танева й голова Болгарсько-української індустріальної палати Лідія Шулева присвятили свої виступи покращенню торгово-економічних відносин з Україною, яка була й залишається одним з основних партнерів Болгарії у Чорноморському регіоні.
Глава Представництва Європейської комісії в Болгарії Огнян Златев наголосив на важливості поглиблення взаємовідносин між двома країнами, одна з яких є членом ЄС, а друга твердо стала на шлях євроінтеграції.

Директор Дипломатичного інституту при Міністерстві закордонних справ Болгарії Таня Михайлова і керівник Дипломатичної академії України Сергій Корсунський підписали Меморандум про співробітництво між навчальними закладами (на знімку). «Для нас це дуже важливий документ. Він дозволить не тільки налагодити обмін слухачами й викладачами, а й вивчати дипломатичний досвід однієї із країн Євросоюзу. Ми також зможемо доносити до майбутніх болгарських дипломатів зовнішньополітичні пріоритети України й у такий спосіб здобувати однодумців, що в нинішній ситуації вельми важливо», — сказав Сергій Корсунський кореспонденту «Голосу України».
Цього самого дня заступник міністра закордонних справ Василь Боднар провів консультації з колегами зовнішньополітичного відомства Болгарії. Основним питанням, яке обговорили дипломати, був майбутній візит Президента Республіки Болгарія Румена Радева в Україну на запрошення Президента України Петра Порошенка.

Олександр БІЛИК.
Фото автора.