Уже минуло більше тижня, як Болгарія відзначила 140-річчя визволення від османсько-турецького ярма, але в країні так і не вгамувалися пристрасті, які посіяв високий гість. А ним виявився цього разу патріарх Кирил, якого відправив до Софії замість себе господар Кремля. Главу РПЦ у Болгарії чекали й розхвалювали на всі лади, тішачись такою високою присутністю. Його навіть поспішили запросити на популярну передачу "Още від деня" ("Ще із дня") Болгарського національного телебачення. І там Кирил почав верзти путінсько-кремлівську маячню про "громадянську війну" на Донбасі.

На це відразу ж відреагувало Посольство України в Республіці Болгарія. У спеціальній заяві наша дипмісія заявила про своє обурення висловлюваннями патріарха та назвала їх антиукраїнською провокацією. Посольство  нагадало болгарським ЗМІ й усьому болгарському народу, що Російська Федерація, вчинивши тимчасову окупацію АР Крим і частини Донецької й Луганської областей, грубо порушила норми і принципи міжнародного  права, зокрема й Статут ООН. У заяві зазначається, що "міжнародне демократичне співтовариство не має сумнівів у тому, що окупацію частини Донбасу ініціювала й скоїла винятково РФ, яка активно заохочує й усіляко підтримує незаконні терористичні формування бойовиків -- зброєю, кадровими військовими без знаків розрізнення, військовою технікою, "гуманітарними конвоями" негуманітарного призначення та наповнення.

Посольство України висловило глибокий жаль тим, що Болгарське національне телебачення було втемну використане керівництвом РПЦ  як трибуну для оприлюднення відверто антиукраїнських заяв, синхронізованих з офіційною позицією Кремля. Варто зазначити, що після цієї заяви більше ні на жоден болгарський теле- і радіоканал московського провокатора не запрошували.

Але сам він на цьому не заспокоївся. Після завершення всіх офіційних заходів він зустрівся із президентом Болгарії Руменом Радевим і дозволив собі нову провокацію. У повчальному тоні він дорікнув главі держави в тому, що болгари та особисто президент недостатньо, на його думку, вшановують пам'ять російських воїнів, які загинули за визволення країни. Під час торжеств на горі Шипка президент Болгарії віддав данину шани за визволення країни не тільки російським солдатам, а й представникам інших національностей, які служили в армії Російської імперії. "На полях брані російсько-турецької визвольної війни загинуло безліч воїнів багатьох народів -- росіяни, румуни, фіни, українці, білоруси, поляки, литовці, серби й чорногорці. Для всіх них Болгарія стала останньою домівкою, всіх їх ми шануємо, як своїх героїв", -- сказав Румен Радев. Оце й не сподобалося головному попу Всієї Русі.  "Ще раз хочу сказати вам, і дуже дохідливо, що Болгарію визволила Росія. Ні Польща, ні Литва, ні інші країни. Росія! І хочу відверто сказати, що мені важко було слухати всі ці згадування про участь інших країн у визволення Болгарії. Ні польський Сейм, ні Сейм Литви не приймали рішення про початок війни з Османською Туреччиною. Дуже сподіваюся, що ЗМІ мене чують і повідомлять про розчарування патріарха, який чув  неправильну  історичну інтерпретацію подій, пов'язаних із визволенням Болгарії", -- заявив у своєму довгому монолозі високий московський гість.

Президент, віце-президент Болгарії та патріарх Болгарської православної церкви Неофіт вочевидь були ошелешені цією повчальною тирадою й нічого не відповіли йому. І це надихнуло Кирила на продовження повчальної проповіді. "Ми за історичну істину, пане президенте. Ми цю історичну істину завоювали своєю кров'ю. І не може бути жодних  політичних і прагматичних причин, через які ця історична істина сьогодні повинна замовчуватися чи неправильно інтерпретуватися", -- розперезався кремлівський пропагандист.

І все це під якесь тяжке й гнітюче мовчання, що запанувала в залі адміністрації президента, де господарі й приймали московського гостя. А Кирил це мовчання сприйняв за схвалення своєї проповіді й уже в аеропорту перед відльотом до Москви зажадав зустрічі з болгарськими журналістами. Їм він заявив, що "має двоїсте враження від цього ювілею. Кажу це відверто. І розповім про це всьому світу. Мене дуже засмутило те, що в офіційних політичних висловлюваннях про російсько-турецьку визвольну війну нарівні з Росією були поставлені Польща, Литва та Фінляндія. Історія визволення  Болгарії написана кривавими буквами Росії, й про це не можна забувати. А в історії Польщі й Фінляндії немає такої сторінки, пов'язаної з визволенням Болгарії", -- заявив патріарх Кирил й додав, що те, що трапилося (шанування всіх загиблих під час торжеств. -- Авт.) має зникнути з офіційного читання історії Болгарії.

В офіційному повідомленні адміністрації президента прес-служба повідомила, що думає про повчальну проповідь і зауваження Кирила глава держави: "Так само, як і церква бореться за душу кожної людини, так і ми всі шануємо пам'ять усіх воїнів, які боролися в російській армії під прапорами імператора Олександра II і загиблих за болгарську свободу, незалежно від їхньої національності".

Але Болгарія вже знову встигла розділитися на русофілів, які схвалювали поведінку московського гостя, і русофобів, які голосно запитували: "А хто такий Кирил, щоб повчати болгарського президента, як шанувати пам'ять тих, хто загинув за визволення країни?". Оскільки адміністрація президента продовжувала зберігати дипломатичне мовчання, то на це питання відповів віце-прем'єр Валерій Симеонов. "Патріарх Кирило не зійшов з небес і не є посланником Ісуса Христа. В 1996 році він одержав 14 мільярдів від ввезення безакцизних сигарет в обхід митниці та 4 мільярди від вина нібито для потреб церкви. Це -- не східноправославна духовна особа, а другорозрядний агент КДБ "Михайлов", -- заявив Симеонов. І додав, що патріарх РПЦ має приватний літак, віллу у Швейцарії, годинник за 30 тисяч доларів і на додачу "нахабність висловлювати свої судження президентові Болгарії".

І відразу у Болгарії почалася справжня істерія русофілів із приводу висловлювання віце-прем'єра. Лідер політичної партії "Атака" Волен Сидеров, якого відверто підгодовує Кремль і заохочує різними нагородами, зажадав від коаліційного партнера в парламенті публічного вибачення за тональність висловлень на адресу глави однієї з найбільших православних церков. Але Валерій Симеонов заявив, що йому немає за що вибачатися, бо все сказане ним -- найчистіша правда. І ще раз додав, що "сигаретний митрополит" і "другорозрядний агент КДБ"  не повинен повчати болгарський народ і обраного ним президента, як шанувати пам'ять загиблих за визволення країни.

Болгарська щотижнева газета "Уїкенд" у публікації, присвяченій неадекватним висловлюванням патріарха Кирила після торжеств, нагадала болгарську народну мудрість: "Зв'яжіть попа -- село буде спокійним" і в заголовку перефразувала її так: "Пов'яжіть патріарха, щоб Кремль був мирним".  Краще й не скажеш.