ВІННИЦЯ:

Арсенал боєприпасів розташований поблизу райцентру Калинівка на Вінниччині. Під час трагедії наприкінці вересня минулого року тут знищено значну кількість боєприпасів. Завдано істотних збитків мешканцям сусідніх сіл.
 

Що тепер вибухає у військових? Щоб дізнатися відповідь на це запитання, жителі села Павлівка, розташованого найближче до території військових складів, запросили на збори села командира частини арсеналу. Зустріч відбувалася у сільському Будинку культури. Підполковник Микола Батюк вибачився перед присутніми за те, що майно військових завдало значних збитків селянам. Пояснив, що нині вибухи лунають від підриву боєприпасів. За його словами, є такі боєприпаси, до яких торкатися небезпечно.

Тому змушені підривати на місці. Роботи погоджено з районною владою. Ті, що підлягають транспортуванню, вивозять на полігони до Житомирської та Рівненської областей.

Як уточнив військовий, 23 відсотки території арсеналу залишаються нерозмінованими. Роботи планують завершити до настання тепла. Бо коли сонце припече, невідомо, як це позначиться на боєприпасах, що не «спрацювали» після розльоту.

Селяни скаржилися, що від вибухів у деяких будинках осипається штукатурка, з’являються нові тріщини. Страшні звуки негативно позначаються на психіці насамперед дітей. На що підполковник знову зауважив, що іншого виходу, як підривати на місці, у них немає.

Сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький повідомив, що ще не завершено ремонт 63 будинків. Чекають надходження коштів. Їх планують переказати у квітні. Тоді ж відновлять виплату компенсації за матеріали, придбані жителями села за власні гроші.

За пред’явленими товарними чеками на придбання будівельних матеріалів треба сплатити майже 500 тисяч гривень.

Тим часом жодна з версій трагедії не знайшла свого підтвердження. Хоча допитано понад три тисячі осіб. Правоохоронці продовжують з’ясовувати причини трагедії.