Логістична компанія Vedecko-vyskumna A. C. зі Словаччини виявила зацікавленість у відновленні повноцінної роботи Міжнародного аеропорту «Ужгород». Потенційних концесіонерів привів на Закарпаття колишній народний депутат України Сергій Мошак.

У ході зустрічі з керівництвом компанії голова ОДА Геннадій Москаль нагадав, що після закінчення дії відповідної міждержавної угоди України і Словаччини аеропорт обслуговує повітряні судна тільки в режимі прямої видимості. Оскільки встановлене в Ужгороді обладнання «Украероруху» застаріле й не відповідає вимогам Євросоюзу, сподівань на повторне підписання міждержавної угоди практично немає. Тому найбільш оперативний запуск повноцінної роботи аеропорту можливий у разі взяття його в концесію компанією з країн ЄС. Єдина умова Закарпатської ОДА й облради для концесіонерів у разі успішного вирішення питання -- це відновлення регулярного авіасполучення між Ужгородом і Києвом. Тут же слід нагадати, що літаки, які злітають і сідають в Ужгородському аеропорту, змушені заходити на територію Словаччини -- так було завжди. Адже коли в двадцятих роках минулого століття споруджувався аеродром, то Закарпаття входило до складу Чехословаччини, і то була єдина держава. А зараз, відколи Словаччина вступила до ЄС, всі моменти, пов’язані з заходом літаків у повітряний простір сусідньої країни, слід узгоджувати з відповідними структурами Євросоюзу.

-- Якщо проект вдасться реалізувати, то на початковому етапі ми готові запустити щотижня три рейси Братислава--Ужгород--Київ, -- наводить слова президента словацької компанії Роберта Спішака прес-служба облдержадміністрації. -- А в подальшому запровадимо авіасполучення Ужгорода з Будапештом, Віднем, Прагою, а також курортами Туреччини, які дуже популярні в період відпусток.

Домовлено діяти у такий спосіб: логістична компанія за свої кошти здійснить незалежну експертизу Ужгородського аеропорту, щоб об’єктивно оцінити його технічний стан і балансову вартість, після чого направить листа в обласну раду з проханням надати аеропорт у концесію (при цьому віддавати в концесію злітно-посадкову смугу не можна -- це забороняє українське законодавство). Остаточне рішення прийматиме більшість депутатського корпусу обласної ради.

Ужгород.