У Македонії вже кілька днів відбуваються акції протесту проти ухвалення парламентом закону про застосування мов, згідно з яким  албанська набуває статусу другої  офіційної у країні. Протести організовує,  консервативна партія Внутрішня македонська революційна організація -- Демократична партія за македонську національну єдність (ВМРО-ДПМНЄ), яка перебувала раніше при владі. 

Як заявив один із активістів цієї партії Філіп Петровскі на мітингу перед парламентом, із прийняттям цього закону Македонія остаточно втрачає свій характер та ідентичність і перетворюється на третю албанську країну. Колишній міністр внутрішніх справ Павле Траянов переконував юрбу, що перед голосуванням законопроект необхідно було направити на експертизу до Венеційської комісії і отримати її схвалення, а потім провести ширшу дискусію в парламенті. 

ВМРО-ДПМНЄ змінила тактику проведення протестів і перенесла їх із площі перед парламентом до будинків деяких депутатів від правлячої партії -- Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ). На їхню адресу звучать погрози фізичної розправи над ними й членами їхніх родин. Один із тих, хто «страждає» через таку облогу, активіст СДСМ Фросін Ременскі назвав протестувальників «упертими могильниками майбутнього країни» і пригрозив, що на найактивніших протестувальників перед його будинком подасть до суду. Але це не зупинило людей із прапорами ВМРО-ДПМНЄ. Щоб не було саморозправи з їхнього боку, біля будинку Фросіна Ременскі постійно чергують наряди поліції. 

У понеділок прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що уряду добре відомо, хто організовує протести біля будинків депутатів і хто оплачує декільком десяткам протестувальників участь у них. «Ми маємо докази того, хто бере гроші й у кого бере для організації протестів. Так, люди мають конституційне право на протести й на висловлення своєї думки. Але поява протестувальників біля будинків депутатів, гучні дії, які порушують спокій дітей та інших членів родини, це неприйнятні дії із вторгнення в особистий простір і приниження інших особистостей», -- заявив прем'єр і закликав політичних противників до толерантності. 

Електронний портал «Журнал», що виходить у Македонії албанською мовою, опублікував послання прем'єр-міністра Албанії Еді Рама до президента Македонії Георге Іванова, який відмовляється підписувати указ щодо набуття чинності новим законом про застосування мов, у якому попереджає: «Без албанців не буде й Македонії!» 

Албанський телеканал «Алсат-М» продовжує стверджувати, що новий закон про мови може застосовуватися і без президентського указу. Але прем'єр та глава парламенту Македонії дотримуються конституції і не роблять жодних кроків у цьому напрямі, бо це може підірвати крихку рівновагу в суспільному просторі й дасть козирі в руки політичних противників. Вони не пропустять нагоди, щоб обвинуватити правлячу коаліцію в порушенні Основного Закону країни й зажадати від президента, який симпатизує ВМРО-ДПМНЄ, призначення дострокових парламентських виборів. 

Кому це вигідно? Заєв не став поки що вказувати джерела одержання ВМРО-ДПМНЕ грошей на проведення протестів і цькування дітей депутатів. Але всім і так добре відомі зв'язки екс-прем'єра й лідера цієї політичної партії з Москвою, яка зацікавлена в розхитуванні ситуації на Балканах і в тому, щоб Македонія не отримала запрошення на вступ до НАТО. Тоді всі європейські процеси в цій балканській країні стануть необоротними, а Кремлю цього дуже не хочеться. І поки не пізно, Москва через ВМРО-ДПМНЄ прагне поставити підніжку Зорану Заєву та його демократичним реформам.