Комуністи звикли не виконувати своїх обіцянок. Обіцяли світову революцію -- а вийшов пшик. Запевняли, що битимуть ворога на його території і переможуть малою кров’ю, а сталося все навпаки. Ще в шістдесяті роки минуло століття заявили на весь світ, що нинішнє покоління радянських людей житиме при комунізмі, а його матеріально-технічна база буде побудована до 1980 року. Результат відомий. А про обіцянку забезпечити всіх квартирами до 2000 року люди вже й забули...

Та нащо брати такі грандіозні речі? От дав слово один чоловік, що вуса збриє, а потім забрав своє слово назад. Не знаєте про кого йдеться? Про Павла Грудініна, другого номера виборів президента Путіна. Він був кандидатом від КПРФ. 

А сталося все так. Під час довжелезного за часом інтерв’ю (тривало годину 10 хвилин) Юрій Дудь підбив кандидата побитися об заклад. Умови були такі. Якщо Грудінін набирає менше 15 відсотків голосів виборців, має збрити свої вуса. Якщо ж голосів виявиться більше 15 відсотків, журналіст повинен зробити зачіску, як колись казали, «під Котовського», тобто геть прибрати волосся з голови. У Росії торжествують: Путін набрав найбільше голосів за весь час проведення президентських виборів. Водночас кандидат від КПРФ встановив антирекорд: набрав за сучасні історію Росії найменше голосів: за нього не проголосували і 12 відсотків виборців. 

Але Грудінін збривати вуса не став. Натомість завив на прес-конференції, що зробить це негайно, тільки-но журналіст під об’єктивом відеокамери заявить, що вибори були чесними. Тож вуса Грудініна і шевелюра журналіста раптом стали популярними в Росії. Навіть створено комп’ютерну гру, яку журналісти прозвали цирульнею.

Російські користувачі Інтернету запустили флешмоб,  в якому почали вигадувати умови, за яких вони б збрили вуса. В стихійну акцію включилися навіть ті, кому нічого збривати.

Павло Грудінін -- з 1995 року директор ЗАТ «Радгосп імені Леніна» у сільському поселенні Радгосп імені Леніна Ленінського району Московської області. Сільським господарством тут займаються символічно. Основна стаття доходів -- здача в оренду, наприклад,  землі під газопровід. Це дає високі доходи. 

Потрійно  ленінська адреса не допомогла Грудініну підвищити рейтинг компартії. Схоже, очільник КПРФ  Геннадій Зюганов добре розумів, що його партії на виборах нічого не світить, тому й вирішив, що досить йому програвати. Росіяни так виховані, що прагнуть нового Сталіна.  А Путін, вважають вони, це Сталін наших днів. Кандидат у президенти, до речі,  так і заявив під час інтерв’ю: Сталін -- наш кращий лідер за сто років. А по рейтингу Грудініна могла вдарити і «хатинка» в Каталонії на березі Середземного моря, яку купив один із його синів. І розтиражовані дані про кількість рахунків у закордонних банках...  

Та головне не це. У лютому виповнилося 170 років з часу першого видання «Маніфесту Комуністичної партії», авторами якого вважають Карла Маркса і Фрідріха Енгельса. Починається він словами: «Привид бродить по Європі -- привид комунізму». За час, відколи це було написано, комунізм справді перетворився на привид, який більшість людей просто лякає.