Одіозну акцію влаштували взимку у Сумах активісти «Правого сектору» та громадської організації учасників АТО «Граніт»: вони принесли під двері житла міського голови Олександра Лисенка та голови облдержадміністрації Миколи Клочка лантухи з отрутохімікатами. Згодом їм здалося цього мало — і пестицидами прикрасили ґанок міськвиконкому. Таким чином, ще раз нагадали про проблему, яку понад рік не може розв’язати влада.

«Терикон» із пестицидів під Сумами.

Фото надане автором.

Власне, екологічна небезпека має значно довшу «бороду» — їй не менш як 15 років. Ще 2003-го розформували приміське сільгосппідприємство «Тепличне». Усе ліквідне майно продали, а майже 22 тонни застарілих пестицидів виявились нікому непотрібними.

«Розбір польотів», якщо він колись відбудеться, треба починати із запитання: чому під час ліквідації «Тепличного» отрутохімікати зникли з документів і не були передані на жоден баланс? Цим «нюансом» зацікавилась і Сумська місцева прокуратура, яка відкрила кримінальне провадження та з’ясовує роль у цій справі арбітражного керуючого. Він здійснював процедуру банкрутства приміського сільгосппідприємства, і якби зробив усе як слід, міна вповільненої дії не вибухнула б через півтора десятиріччя.

Спочатку отрутохімікати зберігали на складі під доволі надійним дахом, — 2009-го їх навіть перезатарили. Але у 2013 році приміщення розібрали по цеглинках, вкрали і залізобетонні плити, якими воно було накрите. І небезпечні пестициди, частина яких виготовлена ще в 60-ті роки минулого століття, опинилися просто неба. А поруч — Косівщинське водосховище, яке називають «Сумським морем», отрута просочується в ґрунт і у водоносні горизонти. Місцеві жителі довго сподівались, що влада щось із цим зробить. Але так нічого не дочекавшись, звернулися по допомогу до громадських активістів.

Восени минулого року міськвиконком нібито надіслав на адресу облдержадміністрації кілька листів, в яких пропонував варіанти розв’язання проблеми. Міський голова Сум Олександр Лисенко тоді стояв на тому, що «розібратись» із пестицидами заважає юридична колізія: ділянка, на якій утворився пагорб із хімікатів, місту не належить. Отже фінансувати їхню утилізацію з міського бюджету незаконно. Тому треба передати землю місту. Або можна було б перерахувати обласному бюджету з міського субвенцію, щоб облдержадміністрація профінансувала цими грошима роботи зі знешкодження пестицидів.

Хоч міськвиконком і не одержав офіційних відповідей на свої пропозиції, у Сумах розгорілася справжня дискусія на «хімічну» тему. Директор Департаменту екології та охорони природних ресурсів ОДА Ігор Кривозуб поінформував, що «перезатарювання відбувається в спеціальну сертифіковану тару, яка підтверджена міжнародними сертифікатами якості». Поміщені в такі надійні ємкості отрутохімікати можна було б вивезти на утилізацію за кордон. Але домовленості про це немає — тож навіщо город городити?

Заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора повідомив, що Суми на сьогодні є не єдиним населеним пунктом на території регіону, біля якого лежать отрутохімікати. Таких місць в області приблизно десяток. Органам місцевого самоврядування, які зверталися з цим питанням до ОДА, з обласного фонду охорони природи виділяли кошти. Єдина умова, яка ставилась, щоб на ці гроші забезпечили подальше зберігання пестицидів на своїх територіях.
9 лютого цього року на офіційному «Інфопорталі Сумської міської ради» з’явилась інформація, що влада міста долучиться до розв’язання проблеми — «незважаючи на те, що ці хімікати не належать до власності територіальної громади міста». Але протягом наступних трьох днів щось сталося, бо 12 лютого на апаратній нараді керманич Сум Олександр Лисенко дав усім зрозуміти: займатися пестицидами міськвиконком не буде. «Ми намагаємось зробити так, щоб ці отрутохімікати не залишились в місті. А нам пропонують узяти їх за межами наших повноважень і залишити в Сумах. То хто після цього назве нас розумними?» — поставив риторичне питання міський голова. Про пестициди говорили й на апаратній нараді в міськвиконкомі 19 лютого.

Заступник міського голови Олександр Журба доповів, що переговори щодо подальшої долі хімікатів тривають, але досягти консенсусу не вдається. Обласна влада хоче, щоб пестициди зберігались на території Сум, а міська домагається, щоб їх вивезли на якийсь зі складів на території області. Але чи погодиться хоч одна територіальна громада на те, що їй підвезуть додаткової отрути? Як один з варіантів також розглядається можливість тимчасового зберігання пестицидів на «Сумихімпромі». З адміністрацією підприємства проведуть на цю тему переговори.

Нещодавно директор Департаменту екології Сумської облдержадміністрації Ігор Кривозуб повідомив кореспондентові «Голосу України», що ситуація залишається в законсервованому вигляді. Область нібито виділила обласному центру гроші на ліквідацію звалища отрутохімікатів, але вони як лежали, так і лежать біля Косівщинського водосховища. Через кілька днів про пестициди знову говорили на апаратній нараді в міськвиконкомі. Посадовці, котрі виступали, залишались на попередніх позиціях: позаяк небезпечна купа — поза межами міста, перейматися нею повинна не міська, а обласна влада. Але остання також стоїть на своєму: проблему хімікатів має розв’язати міська влада, бо найбільше від них потерпають сумчани.

Тим часом сніг розтанув, і пестициди відновили свою звичну функцію: отруєння довкілля. Низи цього не хочуть, але верхи, здається, нічого зробити не можуть. А така експозиція, як відомо, вважається передвісником революційної ситуації.

Сумська область.