У Сумах десятки жителів прийшли на апаратну нараду у міськвиконкомі. Акцію організували активісти обласного осередку всеукраїнської громадської організації «Авто Євро Сила», яка об’єднує власників авто на єврономерах. Цього разу члени організації поставили собі за мету розв’язати проблему, яка дошкуляє не лише всім без винятку водіям, а й пішоходам. Вони виступили з вимогою провести комплексну перевірку ремонтних робіт, виконаних на дорогах Сум у 2015—2017 роках. Бо полагоджені шляховиками ділянки починають «сипатися» вже наступного сезону.
Проінспектувавши понад десять міських вулиць, активісти ніде не побачили задовільного дорожнього покриття. Після апаратної наради у міськвиконкомі організатори акції продовжили цю роботу у присутності представників ЗМІ. Глибокі вибоїни знайшли вже за кілька десятків метрів від будівлі міськради — на вулиці Воскресенській. Аби зафіксувати стан дороги та скласти відповідний протокол, викликали поліцейських. Врешті-решт, дірки в асфальті зміряли рулеткою, а отримані цифри внесли до протоколу.
Активісти розповідають, що працівники «Шляхрембуду» — комунального підприємства Сумської міськради, котре займається ремонтом доріг, — мало не в їхній присутності займалися окозамилюванням. Дізнавшись, що «Авто Євро Сила» інспектуватиме шляхи, вони за кілька хвилин перед цим засипали найбільші ями асфальтом, а оскільки поспішали, притоптували суміш чоботами. Асфальт кидали, не вичищаючи із вибоїн бруду. Зрозуміло, що такий «ремонт» не протримається і кількох тижнів. Тож городяни вимагають провести перевірку виконання ремонтних робіт в обласному центрі протягом трьох останніх років із залученням представників громадськості та із проведенням судово-технічних експертиз. Під час апаратної наради у міськвиконкомі директору «Шляхрембуду» Олександру Вегері запропонували піти у відставку, бо за багато років його керівництва комунальним підприємством дороги в Сумах кращими не стали, хоч громада й виділяє на них величезні кошти. Посадовець відповів, що жодних перевірок не боїться, бо минулого року «Шляхрембуд» перевіряли тричі.
Того ж дня про незадовільний стан доріг йшлося й на апаратній нараді у Сумській ОДА. Аналізували ситуацію у Глухівському районі. Заступник начальника облуправління охорони здоров’я Надія Лисенко вважає, що незадовільний стан доріг перешкоджає впровадженню тут медичної реформи. Голова Шалигінської ОТГ Глухівського району Юрій Матвієнко доповів керманичам області, що зруйновані дороги заважають комплексному розвитку сільських територій. «Через нашу громаду проходять також автотраси державного значення, але відремонтувати їх власними силами ми не зможемо», — запевнив Ю. Матвієнко.
Начальник управління інфраструктури ОДА Володимир Дудченко повідомив, що Шалигінській ОТГ уже перерахували частину коштів, зароблених регіоном внаслідок перевиконання планових надходжень митних платежів. Ці гроші використають на ремонт дороги, що з’єднує пункти прикордонного пропуску «Миколаївка» і «Катеринівка». Державна траса проходить територією Глухівського району, і саме її станом нині найбільше переймаються мешканці Шалигінської ОТГ.

Сумська область.