Днями американські ЗМІ поширили листа, надісланого від імені «Конгресу російських американців» (КРА) на адресу президента США Дональда Трампа. Російських американців обурило, що лист прокремлівської частини КРА активно просувають за сприяння російського посольства, він аж ніяк не відображає думку усіх російськихмовних американців і є складовою дезінформаційної кампанії.

Зокрема, в згадуваному листі прокремлівського КРА висловлюється протест проти висилки 60 російських дипломатів, заперечується участь Кремля в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів, міститься закид, що російські американці зазнають дискримінації через антиросійську кампанію місцевих ЗМІ.

З цими твердженнями категорично не згодні автори іншого листа, який підписали щонайменше 130 знаних американців — вихідців із Росії: кінорежисерів, письменників, журналістів, адвокатів, учасників руху за права людини, професорів, лікарів, художників тощо. У своєму зверненні до президента Трампа вони наголошують, що та частина російськомовного суспільства, яку представляють вони, «не поділяє дій та акції російського уряду і президента Путіна, що загрожують миру, стабільності і демократичним цінностям хоч би де то було — в Грузії, Україні, на Близькому Сході, в Європі чи США» і повністю підтримує заходи, котрі застосовують Штати як відповідь на агресивні дії Росії «проти сусідніх держав, безсоромне втручання в політичну діяльність інших держав і акти тероризму за кордоном». У листі звертається увага на факти репресій і переслідування російською владою опозиції, а також кримських татар і українців в окупованому Криму.