Цього тижня до Белграда з офіційним візитом прибула парламентська делегація Хорватії. Мета візиту -- налагодження двосторонніх відносин між двома країнами.

 

У середу хорватські депутати зустрілися зі своїми сербськими колегами з різних комісій і обмінялися досвідом роботи. А потім голова Скупщини Майя Гойкович запросила гостей на засідання парламенту. І тут сталося таке, що, можливо, надовго відіб'є бажання в хорватських депутатів, і не тільки в них, відвідувати Сербію. Депутат сербського парламенту Воїслав Шешель, який представляє ультранаціоналістичні сили Сербії і очолює Сербську радикальну партію, почав публічно ображати гостей із Загреба. Потім він дістав національний прапор Хорватії, який завбачливо прихопив із собою, кинув його на підлогу і став несамовито топтати й рвати на частини. Охорона спробувала припинити ці ганебні для Скупщини дії депутата, але він увійшов у раж і не думав зупинятися. Про це першим повідомило інформаційне агентство Reuters.

 

Парламентська делегація, очолювана Горданом Яндраковичем, демонстративно покинула будівлю Скупщини й того самого дня, перервавши візит, повернулася до Загреба. «Бо дії депутата було спрямовано на грубу образу Хорватії і приниження її честі, ми перервали візит до Сербії», -- зазначається в офіційній заяві парламенту Хорватії.

 

Прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич і голова парламенту Майя Гойкович публічно засудили ці дії Шешеля і вибачилися перед гостями. «Неповага до державних символів Хорватії невиправдана й ображає також і сербську націю», -- заявила М. Гойкович.

 

Цей інцидент зайве показав, яка напруга, помножена на старі образи, присутня на Балканах. Тому будь-яка нестримана витівка, тим паче депутата чи іншого представника влади, може легко зруйнувати крихкий мир і знову розпалити вогонь розбрату, що згасає. Владі й дипломатам Сербії тепер доведеться докласти величезних зусиль для подолання наслідків цього інциденту, оскільки від Хорватії залежить майбутнє членство Сербії у Європейському Союзі. Рішення про це ухвалюється консенсусом усіх 28 членів співтовариства, і якщо парламент Хорватії не підтримає прийняття Сербії до ЄС, то всі підготовчі зусилля щодо європейської інтеграції зійдуть нанівець.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України