Дні України в Кошицях (Словаччина), які відбуваються учетверте, триватимуть цілий тиждень — з 19 по 26 квітня — і проходять під егідою екс-мера Кошиць, а нині віце-прем’єр-міністра Словаччини Ріхарда Раші та ужгородського міського голови Богдана Андріїва.

Урочистості, в яких узяли участь ужгородський міський голова Богдан Андріїв, його заступник Олександр Білак, заступник мера Кошиць Рената Ленартова, уповноважений представник з питань розвитку транскордонної співпраці міста Кошиці з Україною Едуард Бураш, відкрили в кошицькому парку культури.

Як зауважив Богдан Андріїв, ця подія особливо важлива, адже в нинішньому році відзначаємо 25-ліття партнерських відносин і дружби Ужгорода та Кошиць, а також таку саму дату дипломатичних відносин між Україною і Словаччиною.

«Наші міста плідно співпрацюють. І я радий, що в нас дружні, партнерські стосунки, які намагаємося розвивати й далі. Дні Ужгорода в Кошицях розпочалися з презентації міста над Ужем науковцями, художніми колективами, представниками бізнесу, банківської та медичної сфер, хенд-мейдерами, виноробами. Щиро дякуємо нашим словацьким друзям за підтримку української національної культури, промоцію України та Ужгорода як безпечних і європейсько налаштованих держави та міста», — цитує Богдана Андріїва прес-служба міськради.

Зокрема, в рамках Днів України в Кошицях відбудуться дискусійний форум про поточну ситуацію в Україні, презентація Карпатського єврорегіону, на експертній конференції говоритимуть про поточні тенденції в освіті, модернізацію місцевих органів влади і транскордонний потенціал, відбудеться «Інформаційний день для студентів з України в Кошицях», у рамках словацько-українського форуму обговорюватимуть, у тому числі, питання кібернетичної та енергетичної безпеки.

Культурну програму  представлять народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Ужгород» та академічний камерний хор «Кантус», відбудеться також гала-концерт творчих колективів з України і Словаччини.  Уже кілька днів у Кошицях працює виставка художніх полотен з галереї «Ілько».

Ужгород.