Міський голова Сергій Моргунов одним із перших випробував електронний туристичний додаток, що дає можливість самостійно знайомитися з містом над Південним Бугом.
Розробили його ІТ-фахівці з комунального підприємства міськради «Центр історії Вінниці», головне завдання якого — презентація історичної, культурної спадщини та формування позитивного іміджу міста. «Вільна мапа», як ще називають додаток його розробники, дає можливість гостю без супроводу віднайти об’єкти історичної спадщини, сучасні принади та й загалом орієнтуватися у місті. Варто лише скачати програму на свій телефон — і гайда шукати те, що зацікавило. Нині електронний гід проходить тестування.
— Без сумніву, віртуальний путівник корисний, — написав на своїй сторінці у мережі Фейсбук Сергій Моргунов. — Працювати з ним просто. Короткий час запуску, швидкий відгук і цікаве наповнення — на ці важливі характеристики одразу звертаєш увагу. Щоправда, були деякі технічні проблеми із вибором об’єкта. Однак їх уже відкоригували.
Ще одну пораду дав керівник міста розробникам: зробити так, щоб додаток був сумісний не тільки з Android, а й з іншими платформами.
Один з історичних об’єктів, що його прагнуть побачити у місті, це музей-садиба Миколи Пирогова, а також єдиний в державі некрополь, де дотепер зберігається тіло видатного лікаря, науковця, педагога. Полюсом добра називають вінничани місце садиби славетного хірурга. У протилежній частині, щоправда, уже за містом, розміщений полюс зла — залишки колишньої ставки Гітлера «Вервольф». Нині на її території діє музей жертв нацизму. Упродовж останніх років до міста їдуть побачити найбільший у країні світломузичний фонтан, створений безпосередньо на річці Південний Буг. До речі, Інформаційний туристичний центр розташовано у самому центрі Вінниці, на Європейській площі. За його даними, торік у Вінниці побувало удвічі більше туристів, ніж роком раніше.