Спекотна погода, а останніми днями температура повітря в Одесі перевищувала 30 градусів, вода в морі прогрілася до 19 градусів, змістила дату початку офіційного відкриття туристичного сезону (він мав розпочатися 2 червня). Усі пляжі міста переповнені й знайти місце на піску, щоб погрітися на сонці, уже непросто.

До 1 червня всі комунальні та орендовані пляжі Одеси мали отримати паспорти експлуатації, що засвідчують дотримання всіх законодавчих норм. За словами заступника начальника управління інженерного захисту території міста та розвитку узбережжя Віталія Парфьонова, в Одесі нині є і діють 37 орендованих і 23 комунальні пляжі. Він також розповів, що паспорт експлуатації й схеми розміщення тимчасових споруд того чи іншого пляжу не можуть бути затверджені відповідальним органом без результату проб морської води.

Заступник директора міського департаменту екології Олександр Панченко уточнив, що нині в Одесі вже видано 11 пляжних паспортів (минулого року не всі орендарі вчасно оформили ці документи, що, однак, не завадило їм безперешкодно провадити господарську діяльність і обслуговувати городян і гостей міста). За словами чиновника, орендар пляжу зобов’язаний обстежити дно акваторії, укласти договір для вивезення з пляжу сміття, очистити пісок, а також забезпечити наявність медпункту та рятувального поста на своїй території.

Аналогічні роботи проводяться й на комунальних пляжах — силами міської влади. Зокрема, в. о. директора комунального підприємства «Узбережжя Одеси» Анатолій Половко розповів представникам ЗМІ, що вже відремонтовано 324 лавки, 595 урн і 95 кабінок для перевдягання. Крім того, комунальники встановили нові урни та вуличні ліхтарі й відремонтували дев’ять громадських вбиралень з підключенням їх до інженерних мереж, де це було можливо, а також 16 спортмайданчиків і шість дитячих зон (зазначені роботи ще тривають).

А. Половко додав, що на пляжі «Дельфін», де нещодавно незаконно вирубали дерева, були висаджені нові саджанці, а аналогічні посадкові роботи вже проведені й на 14-й станції Великого Фонтана. Загалом на комунальних пляжах Одеси працюватимуть 9 медичних пунктів. Як запевнили в міськадміністрації, чергові лікарі повинні бути забезпечені всіма необхідними медикаментами. За словами чиновників, до всіх міських пляжів забезпечений безперешкодний проїзд машин швидкої допомоги.

Заступник начальника рятувально-водолазної служби Одеської міськради повідомив також, що його співробітники заступили на пост уже з 1 травня. На комунальних пляжах станом на сьогодні обладнано 20 рятувальних постів. Усі рятувальники пройшли відповідне навчання (40 осіб постійного складу та 62 — сезонного). Для порятунку людей також буде залучатися швидкісний маломірний флот, який обслуговують ще 100 осіб.

Одеса.