Наприкінці квітня Запорізьку область відвідав глава представництва Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгареллі. Посол поспілкувався із представниками запорізьких об’єднаних територіальних громад і разом з ними обговорив питання, які виникають у громад щодо децентралізації. Під час зустрічі Х’юг Мінгареллі сказав, що проблеми, з якими стикаються запорізькі представники ОТГ, актуальні для сіл по всій Україні. Особливо відзначив Приморський район, де, на його думку, реформа децентралізації триває найуспішніше.

Цікаво, що південна частина Приазовського району вже повністю об’єдналася в громади. Головна причина — перспективи в розвитку туризму на своїх територіях, які дарує децентралізація. Гірсівська об’єднана територіальна громада з’явилася в цьому районі однією з перших. Офіційно свою роботу розпочала 1 січня 2017 року. До її складу ввійшли п’ять сіл: Гірсівка, Вікторівка, Надеждине, Дунаївка і Волна. Сьогодні на території громади проживають понад дві тисячі людей. Про перші результати своєї роботи розповіла голова Гірсівської об’єднаної територіальної громади Наталія Попова (на знімку). Управлінський досвід у Наталії Іванівни більш як солідний — уже понад 15 років її обирають сільським головою.
— Коли ми об’єднувалися, у нашій області існувало всього шість громад. Отже, ми були одними з перших, хто зважився на цей крок. Тому доводилося напрацьовувати досвід практично з нуля. Хочу зазначити, що завдяки об’єднанню в нас з’явилося багато можливостей. Насамперед самим розпоряджатися освітньою, медичною та іншими субвенціями. Великий плюс, що гроші не проходять довгий тернистий шлях, а одразу потрапляють до нас, — розповідає Наталія Попова. — Грамотно й ефективно розподіляти ці кошти нам допомагають колеги — на сьогодні в апараті сільської ради працюють 24 штатні одиниці. Одразу хочу зазначити, що жодної людини ми не звільнили й не скоротили. Щойно почали формувати стратегію розвитку нашої об’єднаної громади, зіштовхнулися з дефіцитом кваліфікованих кадрів. Не скажу, що бажаючі взагалі відсутні, але їх потрібно навчати. Певна річ, у сільській місцевості дуже мало фахівців, які відразу готові взятися за ту чи ту справу. Тому постійно займаємося пошуком фахівців, які вміли б правильно складати проектну документацію та реалізовувати наші численні ідеї в життя.
Торік бюджет Гірсівської об’єднаної територіальної громади становив 21 мільйон гривень. Серед першочергових завдань був ремонт центрального будинку культури в селі Гірсівка. За рахунок коштів, виділених Мінрегіоном на розвиток об’єктів соціального, культурного й побутового призначення, був реалізований проект з капітального ремонту будівлі вартістю більш як два мільйони гривень. У вже відремонтований будинок культури закупили декорації для сцени, оргтехніку, впорядкували територію навколо будівлі. Цього року планується ремонт даху будинку культури в селі Надеждине. Крім цього, зроблено капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту. На початку квітня відкрили амбулаторію, на базі якої буде створено Центр первинної медико-соціальної допомоги.
Ще одне досягнення — встановлення трьох сучасних дитячих майданчиків вартістю 680 тисяч. Їх відкриття відбулося 19 грудня, у День Святого Миколая. На свято запросили аніматорів, які проводили різні конкурси, дарували дітям та їхнім батькам солодощі. Майданчики розташовуються на доволі великій площі. Щоб зберегти все, що там є, цілим, організували цілодобову охорону. Звичайно, за всією територією людина простежити не зможе, тому на допомогу охоронцям установили камери відеоспостереження. Наталія Попова відзначає, що всі жителі об’єднаної територіальної громади такий подарунок сприйняли із вдячністю, тому ставляться до нього дбайливо.
— У нас у планах будувати більше майданчиків, парків, фонтанів. З появою хороших паркових зон можна буде подумати й про атракціони. Все це для того, щоб люди в сільській місцевості почувалися комфортно. Улітку хочемо вдосконалити освітлення на центральних вулицях. Для утримання всієї території в порядку, у січні від Запорізької облдержадміністрації одержали сміттєвоз. Такий подарунок дуже доречний, адже  у нас триває формування комунгоспу, що також створить нові робочі місця. Ну і як же закуповувати техніку, не маючи хороших доріг? 2017 року ми нарешті одержали можливість їх відремонтувати. Вартість робіт становила майже півмільйона гривень.
Сьогодні в Гірсівській об’єднаній громаді працюють три школи, кожна із яких потребує різної підтримки. В одній з них досі немає шкільної їдальні. Проект вартістю 3,4 мільйона гривень збираються реалізувати за рахунок об’єднання коштів, отриманих із Мінрегіону, і бюджету громади. У всіх початкових класах повністю обновили меблі, а парти для кожної дитини замовляли за індивідуальними вимірами. Особливу увагу спрямовано на навчання за новими стандартами. Як відомо, з 1 вересня 2018 року першокласники займатимуться за програмою «Нової української школи», яка передбачає наявність спеціальних зон, де школярі одночасно зможуть і вчитися, і відпочивати.
— Сподіваємося, вдасться забезпечити дітей всім необхідним для успішного й комфортного навчання. З минулого року в нас залишилося 4,5 мільйона неосвоєних коштів. Крім цього, у нашої громади є великий інвестор. В 2017 році від цього підприємства ми одержали два мільйони орендної плати. Великий плюс і в тому, що компанія зареєстрована на нашій землі, а це значна сума прибуткового податку. Також цього року в нас починається будівництво вітростанцій. Підрядна організація, яка займатиметься установкою вітрових генераторів, орендує нашу землю з 2009 року. У міру будівництва кожного із цих вітряків ми одержуватимемо певну суму. Загалом це майже 330 тисяч євро за всі встановлені вітростанції. Це стане ще однією хорошою підтримкою для розвитку нашої громади. Першим траншем Гірсівка отримала 1,2 мільйона. За ці гроші ми зробили водопровід. А Надеждинська і Дунаєвська сільради спрямували отриманий транш на вирішення місцевих питань.
— Як обираєте інвесторів? — запитали у Наталії Попової.
— Завжди не хочеться помилитися в людині. Ми вже не перший рік працюємо, тому знаємо, що якщо людина приходить із якоюсь пропозицією, то потрібно перевірити історію її роботи. Іноді на територію намагаються зайти підприємства з дуже вигідними інвестиціями. Але ми все-таки намагаємося діяти за принципом «довіряй, та перевіряй». Зараз досить легко зв’язатися з колишніми замовниками цієї людини телефоном, по Інтернету. Іноді з’ясовуються абсолютно несподівані речі. Тому в нас є правило — платити тільки по факту виконання робіт. Ще хотілося б одержати більш удосконалені закони. Нині, на мою думку, все дуже звужено, всі права і обов’язки об’єднаних громад розписано не в повному обсязі. Багато незручностей спричиняє відсутність методичних рекомендацій до того чи іншого закону, який діє в нашій країні. І тут ми зустрічаємося з тим, що кожний трактує їх так, як йому зручно.
Проте тим, хто поки що не зважився на об’єднання в територіальну громаду, раджу якнайшвидше прийняти це рішення. Адже все, через що, приміром, нам довелося й ще доведеться пройти, робить нашу землю багатшою та дарує впевненість у завтрашньому дні, — підсумувала голова Гірсівської об’єднаної територіальної громади Наталія Попова.

Підготувала наш власний кореспондент Тетяна КУЧЕРЕНКО.