На вчорашнє засідання Кабінету Міністрів у повному складі прийшли представники фракції Радикальної партії, щоб вимагати відставки першого заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського. «Вся країна була вражена його висловлюванням про те, що не варто лікувати онкохворих, бо вони все одно помруть, тому тратити на це гроші неефективно», — заявив лідер фракції Олег Ляшко та назвав недостатнім проведення з цього приводу дисциплінарного розслідування та особистого вибачення заступника міністра за невдалий вислів.

Також парламентарій закликав прем’єра Володимира Гройсмана ініціювати розширення програми «Доступні ліки», включивши туди безплатні ліки від онкології, а також знизити закупівельні ціни на ліки, щоб дати українцям можливість лікуватися.

Крім того, О. Ляшко закликав уряд підтримати поданий ним законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за продаж фальсифікованих ліків.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Олег Мусій зазначив, що озвучує позицію всього комітету, який наполягає на звільненні заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського. «Під час годин запитань до уряду ви завжди акцентуєте на тому, що також несете персональну відповідальність за команду Міністерства охорони здоров’я, тож відсутність кадрового рішення по Лінчевському свідчитиме, що Кабмін підтримує його висловлювання», — заявив він та закликав уряд ухвалити з цього приводу однозначне рішення не тільки щодо відставки заступника міністра, а й щодо всієї команди Міністерства охорони здоров’я. Реагуючи на ці заяви, глава уряду підкреслив, що для нього система охорони здоров’я є особливим пріоритетом, та подякував парламенту за ухвалення рішень, які дозволили розпочати зміни у цій дуже чутливій сфері. «Ставитись зверхньо і не по-людськи до чужої біди — аморально і неприйнятно. Я був дуже стурбований заявою, яка вийшла через ЗМІ щодо неефективності лікування онкохворих. Людське життя — безцінне», — сказав В. Гройсман та водночас наголосив на необхідності продовження медичної реформи і закликав припинити маніпуляції фактами і цифрами щодо закупівлі ліків. «Я хочу, щоб ми бачили реальну картину того, як ліки закуповувалися раніше та наскільки змінилася ця система зараз. Бо відповідальна політика полягає в тому, щоб говорити людям правду, реально оцінювати ситуацію та робити висновки», — сказав прем’єр. Що стосується можливої реакції уряду на висловлювання О. Лінчевського, то В. Гройсман зазначив, що підтримає покарання, якщо він справді це сказав. «Я за те, щоб покарання було справді жорстким, але для цього ми всі повинні пересвідчитися, що він саме це сказав. Слава Богу, є аудіозапис, який я в понеділок направив для розслідування у спеціальну дисциплінарну комісію, яка публічно розгляне питання (висловлювань Лінчевського. — Авт.), щоб усі витратили 20 хвилин часу і прослухали цю плівку. І потім я готовий виконати будь-яке рішення — воно буде об’єктивним після того, як ми почуємо, що сказала ця людина. Я не уникаю відповідальності, а вважаю, що винний має бути покараний, а невинний — захищений», — підкреслив В. Гройсман та закликав парламентаріїв зачекати до четвергового засідання комісії, після чого буде ухвалене рішення. «Якщо покарання справедливе — всі мають це знати. А якщо ми захистимо невинного — всі теж мають знати, що за правду та об’єктивність у нас не карають», — додав він.

Під час засідання уряду В. Гройсман знову наголосив на надзвичайній важливості остаточного ухвалення в четвер законопроекту про Вищий антикорупційний суд. «Питання має надважливий і принциповий характер. Зараз ми стоїмо на роздоріжжі — або ми своїми кроками покажемо чіткий вектор для громадян щодо напрямку відновлення справедливості і покарання корупціонерів, або ми можемо відкотитися в усіх питаннях у минуле, яке ми вже проходили», — сказав він та закликав парламент об’єднатися та ухвалити рішення, яке дасть позитивний сигнал всередині країні та міжнародним партнерам і позитивно вплине на розвиток економіки.

Після заслуховування інформації голови ДСНС Миколи Чечоткіна про ліквідацію загоряння трави в Чорнобильській зоні відчуження, прем’єр зазначив: правда полягає в тому, що ситуація — під контролем, а всі показники — в нормі. «А моніторинг показав, що сіяти паніку почали ЗМІ, які мають приналежність не тільки до України, а й до країни-агресора», — зауважив прем’єр.