Лідер КНДР Кім Чен Ин погодився на повне ядерне роззброєння на Корейському півострові. Президент США Дональд Трамп пообіцяв гарантувати безпеку Північній Кореї. Таким є головний зміст спільної заяви, підписаної вчора в Сінгапурі за підсумками першої в історії зустрічі глав цих двох країн. Згідно з документом, який містить чотири пункти, Пхеньян та Вашинг-тон зобов’язалися «встановити нові відносини», об’єднати зусилля для забезпечення тривалого та стабільного миру на Корейському півострові, проводити роботи з пошуку останків військовополонених, зокрема й негайну репатріацію тих, кого вже ідентифікували. КНДР пообіцяла докласти зусиль для повної денуклеаризації Корейського півострова, інформує «DW».

«Ми вирішили залишити минуле позаду і підписати історичний документ. Світ побачить зміни», — заявив під час церемонії підписання угоди Кім Чен Ин. Дональд Трамп був ще оптимістичнішим і пообіцяв, що денуклеаризація Корейського півострова відбудеться дуже швидко. «Відносини з КНДР та Корейським півостровом будуть істотно іншими, ніж раніше. Люди будуть вражені та щасливі», — цитує президента США dpa. Також Трамп розповів, що він встановив «спеціальний зв’язок» з Кім Чен Ином.
На запитання, чи запросять лідера КНДР до Білого дому, президент США відповів: «Так, абсолютно», — цитує ВВС-Україна.
Міжнародні експерти поки що утримуються від однозначних оцінок результатів перемовин, пояснюючи це тим, що за останній рік настрої в риториці між Вашингтоном та Пхеньяном змінювалися так часто, іноді на 180 градусів, що робити висновки і прогнози наразі що зарано. Ще за день до держсекретар США Майк Помпео заявив, що США готові надати КНДР «безпрецедентні гарантії безпеки» у разі, якщо та висловить готовність до денуклеаризації Корейського півострова. І підписана заява свідчить, що принаймні на рівні домовленостей обидві сторони готові зробити такі кроки.
Поки що немає інформації, чи готові надати такі само гарантії інші країни-члени ядерного клубу. Нині в історії єдиним прецедентом добровільного ядерного роззброєння була Україна, яка отримала натомість гарантії безпеки одразу від усіх країн-членів ядерного клубу. Зокрема й від Росії.