Акціонерне товариство «Хмельницькобленерго» опинилося перед загрозою багатомільйонного стягнення. Чому так сталося? Хто від цього виграє? І на чиї плечі врешті-решт ляже ця сума? Ці питання стали найгарячішими не тільки для підприємства, а й для сотень тисяч споживачів електроенергії Хмельниччини.

Два роки тому компанія ініціювала оформлення та реєстрацію права власності на землю під об’єктами енергетики. Для закупівлі цих послуг на офіційному веб-порталі з питань державних закупівель оприлюднили відповідне оголошення. А от щоб знайти кошти для цієї операції, хотіли внести ці витрати до структури тарифів на розподіл електричної енергії за регульованим тарифом. Однак при затвердженні тарифів НКРЕКП на такий крок не пішла і розцінки не підняла.

Оскільки іншого джерела фінансування не було, від робіт з інвентаризації землі змушені були відмовитись. І відповідно до протоколу засідання комітету з конкурсних торгів, їх було скасовано.

Але один із учасників торгів, що мав виконувати роботи, з таким рішенням не погодився. Розуміючи, що він втрачає вигідне замовлення, звернувся до постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України й отримав від неї рішення про скасування товариством «Хмельницькобленерго» скасування закупівлі.

Тоді, намагаючись захистити інтереси держави, комітет з конкурсних торгів змушений був ухвалити рішення про визнання торгів такими, що не відбулися. Але скаржник не зупинився, і на його повторне звернення адміністративна колегія АМКУ зобов’язала АТ «Хмельницькобленерго» скасувати своє рішення про визнання торгів такими, що не відбулися.

Погодитися з цим енергетики не могли, розуміючи, що компанія зазнає невиправданих втрат, які потім позначаться на споживачах. Тому оскаржили рішення колегії АМКУ в окружному адміністративному суді Києва, вимагаючи його скасування. Розгляд справи триває понад два роки і досі не закінчився.

Та, незважаючи на це, Господарський суд Хмельницької області за позовом усе того ж скаржника визнав укладеним договір про закупівлю. Це рішення залишили в силі суди апеляційної та касаційної інстанцій. Хоча, на думку представників «Хмельницькобленерго», вони були зобов’язані зупинити розгляд цієї справи, оскільки не закінчено розгляд у столичному суді. Попри це Господарський суд Хмельницької області ухвалив рішення про стягнення з «Хмельницькобленерго» понад 8 мільйонів гривень.

Якщо врахувати, що фінансовим планом компанії на нинішній рік на такі витрати передбачено лише 240 тисяч гривень, стає зрозумілим, що енергетикам доведеться шукати інші джерела їх покриття.

Якщо ж підприємство змушене буде сплатити зазначені кошти, то виникає загрозлива ситуація довкола його діяльності. Оскільки виконання рішення суду за відсутності фінансування неминуче призведе до збитків, стягнення штрафних санкцій за іншими зобов’язаннями і, що важливо, зупинить фактично всі виробничі програми. Останнє загрожує не тільки невиконанням інвестиційної програми АТ «Хмельницькобленерго» на нинішній рік, але й перебоями в постачанні електроенергії для споживачів області.

Тож справа вимагає негайного та об’єктивного вирішення, аби в темряві не опинилась уся область.

Хмельницький.