Що таке — залишитись без родини, Юлія Черенкова та її сестра Ольга знають не з чужих розповідей.
— Так сталося, що навіть потім, із роками, не вдалося створити свою сім’ю, — розповіла Юлія. — Чесно зізнатись, це трохи гнітило. Та з часом зрозуміла: вихід є. Адже скільки дітлахів так само почуваються самотніми і прагнуть родинного щастя. То чому б нам не створити свою сім’ю.
Такі рішення даються непросто. Але Юлю підтримала сестра. Вирішили, що разом вони зможуть організувати дитячий будинок сімейного типу і дати раду малим. Тим паче що Юля мала відповідний досвід роботи, адже довгий час вона була соціальним працівником у Хмельницькому районі. Тож добре знає, що треба зробити, аби допомогти тому, хто цього потребує.
Ось так після роздумів, порад із сестрою та влаштування певних формальностей п’ять років тому Юля стала багатодітною мамою. Тепер вона виховує п’ятеро дітей. Старші дівчатка встигли підрости. Марина, Вероніка та Олександра, яким уже по дванадцять та п’ятнадцять років, для своєї мами Юлі тепер і добрі подруги, і помічниці. Всі разом доглядають за меншими хлопчиками — Іллею та Андрійком. Зрозуміло, що в такій родині завжди повно клопотів, та й проблем вистачає. Але на них ніхто не скаржиться. Навпаки — у мами є плани поповнити родину ще двома дітками.
А впевненості у цих намірах додало те, що на початку літа цей дитбудинок сімейного типу отримав у своє розпорядження гарне двоповерхове приміщення у селі Ходаківці, що у Хмельницькому районі.
— Коли я брала на виховання дітей, то про таке навіть не думала, — продовжила Юлія. — Всіх привела до свого дому. А цей, новий, справжній подарунок від держави, на який ми навіть не сподівались.
Як розповів очільник ОДА Вадим Лозовий, цей будинок придбали за кошти державної субвенції. На нього витратили півтора мільйона гривень. В області це зроблено вперше завдяки такому джерелу фінансування. Але не востаннє. Нинішнього року на такі витрати в регіоні передбачено 14,8 мільйона гривень. Тож очікується, що невдовзі такі новосілля справлять також інші дитбудинки сімейного типу, де виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
А таких дитбудинків в області вже 24. Крім них є ще й 131 прийомна сім’я. На цьому статистика створення нових родин не закінчується. За словами начальника обласної служби у справах дітей Ніни Магур, до кінця року в краї запрацює ще чотири дитячі будинки сімейного типу. В них своїх нових батьків знайдуть майже два десятки дітей.
Не зменшується і черга охочих взяти у свою родину дітей. Нині банк даних потенційних усиновителів налічує чотири десятки осіб. Тож щирі наміри батьків і фінансова підтримка держави мають допомогти впоратися з сирітством.

Підготувала власкор Ірина КОЗАК.