Саме так про досвід останніх років можуть сказати новостворені ОТГ, розташовані по сусідству в Дунаєвецькому районі. Тепер у них новий адміністративний статус. Але насправді залишились ті самі люди, та само територія і ті самі підприємства. То в чому полягала суть змін? Хто від них виграв? І чи справді громади можуть тепер вважати себе успішними? Відповіді варто шукати на місці.

У громадах Дунаєвеччини розуміють, що всі нинішні перетворення роблять заради майбутнього юного покоління. Тож до дітей — особлива увага. На ставку села Заставля провели дитячі змагання з риболовлі. Дунаєвецький міський голова Веліна Заяць привітала маленьких рибалок, вручивши кращим подарунки та призи.

Території ширшають

Саме так розподіл відбувся у Дунаєвецькому районі. Ось уже пару літ тут сусідять дві ОТГ — Дунаєвецька міська та селищна.
Хоча у назві першої збереглось слово «міська», проте ця громада об’єднала 51 населений пункт району і 25 сільрад. Через це і вважається однією з найбільших не тільки в області, а й у країні. І якщо раніше турботою міської влади були мешканці райцентру, то тепер коло значно розширилось. Ця ОТГ створювалась однією з перших і встигла стати однією з кращих. Тепер сюди по досвід приїздять делегації з різних регіонів. Їм показують місцеві здобутки — відремонтовані дороги, новозбудовані об’єкти, комунальне господарство... Загалом лік реалізованих проектів різного масштабу вже йде на десятки.
Узяти хоча б такий, як формування ефективних добровільних пожежних дружин та створення розвинутої мережі місцевої пожежної охорони в населених пунктах на умовах міжмуніципального співробітництва. Торік його реалізували в рамках гранту Ради Європи.
Опорна школа, Центр надання адміністративних послуг, міський центр фізичного здоров’я — це не просто проекти, це те, що робить життя дунаївчан комфортнішим.
У Дунаївцях намагаються стерти таке поняття, як провінційність, в усіх розуміннях цього слова. Скажімо, можуть похвалитися тим, що тут створена перша в країні платформа з обміну досвідом «Кращі практики управління освітою». Вона працює на базі Дунаєвецького навчально-методичного центру. Платформа — це набір кращих практик у сфері освіти. Нині на електронному ресурсі розміщено понад чотири десятки таких практик. Їх безплатно можуть використовувати освітяни з усієї країни.
Водночас місто намагається розширити свої кордони. Не територіальні, а кордони впровадження нових проектів, на села, що входять до складу ОТГ. І, зрозуміло, що без належного фінансування тут не обійтися. Загальний бюджет громади тепер становить понад двісті мільйонів гривень. Майже половина — власні надходження. Допомагає і держава. І хоч грошей завжди не вистачає на все, проте за два з половиною роки в ОТГ реалізовано 12 проектів з розвитку інфраструктури на загальну суму майже 14 мільйонів гривень державної субвенції.
І це лише початок.

Щоб вистачило всім

Дунаєвецьку селищну ОТГ довго шукати не доведеться. Її адміністративний центр — тут-таки, в Дунаївцях. Скоро відзначатимуть третю річницю з того часу, як об’єдналися селищна та одинадцять сільських рад — загалом 18 населених пунктів. Тепер в ОТГ мешкає понад десять тисяч осіб.
Давати лад такій громаді непросто. Бо об’єдналися маленькі села, але з великими проблемами, котрі раніше самотужки вони не могли розв’язати. І тепер важко зробити все і всім. Отож доводиться братися за найпекучіші. Скажімо, такі, як забезпечення людей водою. Останніми роками селяни відчувають її дефіцит. Через посуху вода щезає з криниць та місцевих водойм.
Та для мешканців станції Дунаївці є надія. Тут вирішили не ремонтувати старий зношений водогін, а провести його кардинальну реконструкцію. Почали ще торік, закупивши труби на п’ять мільйонів гривень. А тепер не тільки будують водогін, а й планують встановити водонапірну вежу. Тож грошей знадобиться майже вдвічі більше. Приблизно два мільйони дасть місцевий бюджет. А понад сім мільйонів надійде у вигляді субвенції Державного фонду регіонального розвитку.
Свіжу воду матимуть не тільки мешканці цього населеного пункту. Мережі відновлюють і в селах. На це 250 тисяч гривень виділили для Підлісного Мукарова.
А в Малому Карабчієві склалися селищна рада, місцеві інвестори і мешканці. Люди поступово починають розуміти, що без об’єднання зусиль нічого не вийде, тож кожен долучається до справи.
Так само намагаються діяти, оновлюючи будівлю ради. У адміністративному приміщенні невдовзі розмістяться не тільки чиновники, а й Центр надання адміністративних послуг — зручно буде і працівникам, і відвідувачам.
Місцеві жителі не можуть не помітити, що їхні населені пункти стають охайнішими і красивішими: очищають придорожні лісосмуги, ремонтують вулиці й дороги, наводять лад на кладовищах... Здається, така дрібниця — контейнери для сміття, але й для їх закупівлі потрібно було знайти кошти. У найближчих планах — за рахунок державної субвенції відремонтувати вуличне освітлення в найвіддаленішому селі Морозів. А ще — підготувати проект щодо створення округу безпеки: майже мільйон гривень піде на придбання техніки та спорядження для пожежників.
Значні суми — приблизно дві третини бюджету — витрачають і на освітянську галузь. На школах і дитсадках намагаються не економити. Уже перекрили дахи у двох сільських школах. Тепер збираються капітально відремонтувати Міцівецьку ЗОШ І—ІІ ступенів. Про дрібніші ремонти й говорити не доводиться — за них дуже часто беруться всім селом. Скрізь з’являються нові спортивні та ігрові майданчики. Виношують плани ще одного масштабного будівництва — надземного переходу. Він має з’єднати дві частини населеного пункту, які тепер розділяє залізниця. Вже замовили проектно-кошторисну документацію об’єкта. Розуміють, що будівництво стане в чималу копійку: за попередніми підрахунками, доведеться витратити щонайменше 18 мільйонів гривень. Тож у громаді сподіваються і на державну підтримку.
Щодо останньої, то з часу створення ОТГ вона була суттєвою. На початку отримали майже вісім мільйонів гривень. Нинішнього року матимуть приблизно чотири мільйони. На місцях розуміють, що й у державної казни не буде постійної можливості виділяти такі суми. Тож згодом доведеться покладатись на свої гроші. У Дунаєвецькій селищній громаді намагаються справно наповнювати скарбничку, перевиконуючи планові показники. І керівники, і мешканці громади тепер знають: зароблене зможуть витратити з користю для себе.
Чи вдасться по-справжньому розбагатіти всім громадам і чи зароблять вони гроші на розв’язання всіх проблем, покаже час. Та вже нині зрозуміло: проведена на місцях децентралізація дала шанс працьовитим та ініціативним стати ще й успішними.

Фото з архіву Дунаєвецької міськради.
Матеріали підготувала наш власкор Ірина КОЗАК.