На запрошення голови зборів області Боршодь-Абауй-Земплен (Угорщина) Деже Терека голова Закарпатської облради Михайло Рівіс минулими вихідними відвідав місто Мішкольц і взяв участь у відзначенні Дня побратимної області та круглому столі. Обговорено актуальні питання співпраці двох регіонів — насамперед у галузі туризму.

На знімку: на круглому столі виступає Михайло Рівіс.

Фото надано прес-службою Закарпатської облради.

У виступі М. Рівіс, інформує прес-служба облради, подякував уряду Угорщини за вагому соціальну підтримку Закарпаття:
— За останні півроку напруги між Угорщиною та Україною наш край не відчув якихось змін у дружніх відносинах з угорськими партнерами. Навпаки, тішить те, що спільні проекти з підтримки нацменшин, розвитку культури, мистецтва продовжують реалізовуватися. Увесь склад депутатів обл-ради — «за» щирі та дружні відносини з Угорщиною, яка не на словах, а на ділі підтримує наш край. Так, уряд Угорщини допомагає в наданні безвідсоткових пільгових кредитів для підприємців та фермерів нашого краю, соціально підтримує вчителів та лікарів, в яких незначні зарплати, щоб вони не виїжджали на заробітки в інші країни. Допомагають угорці і з доставкою безплатних вакцин, яких так потребують наші маленькі краяни.
Користуючись нагодою, він запросив Деже Терека відвідати Закарпаття, щоб пересвідчитися, який цей край чудовий, багатий природою, оздоровницями та привітними й толерантними людьми.
Також очільник облради розповів, що завдяки налагодженій співпраці між загальними зборами області Боршодь-Абауй-Земплен та Закарпатською облрадою лікарня міста Мішкольц і Закарпатська обласна лікарня імені Андрія Новака та Хустська райлікарня проводять підготовку спільного проекту в рамках програми транс-кордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна 2014—2020 (HUSKROUA ENI), спрямовану на покращення здоров’я учасників АТО і обміну досвідом у лікуванні хворих.
М. Рівіс також запропонував внести до спільного проекту розбудову Боржавської вузькоколійки на Закарпатті, яка успішно діяла ще при Австро-Угорщині, щоб зробити з неї цивілізований туристичний бренд. Не менш цікавим, на його думку, був би спільний туристичний проект із залученням грантових коштів Євросоюзу у відновлення лінії Арпада: «Це було б цікаво насамперед туристам з Угорщини, адже цю потужну оборонну лінію, протяжність якої сягає 600 км по Карпатському хребту, звели саме угорці в часи Другої світової війни. Ну і сама назва «лінія Арпада» — на честь легендарного полководця кочових племен угрів, які ще у 896 році перейшли Карпати. Тож, залучивши кошти ЄС, ми б разом не лише відновили спільні сторінки історії наших народів, а й демонстрували їх нащадкам та гостям з різних куточків світу».
Далі в рамках відзначення Дня Боршодь-Абауй-Земплен області делегація із Закарпаття відвідала населений пункт Мезекевешд. До речі, сюди з’їхалися керівники з двох воєводств Польщі — Підкарпатського та Сілезького, гетьман Кошицького самоврядного краю, представники влади повітів Румунії та інші. На великій сцені всі поважні гості мали змогу подякувати організаторам дійства за теплий прийом, вручити символічні подарунки та розділити радість свята.
Під час урочистостей також відбулося підписання двосторонніх угод між селами-побратимами: Шайобабонь і Холмок (Ужгородський район), а також Бюкабрань та Ільниця (Іршавський район Закарпаття). Цю приємну місію виконали голови Холмівської та Ільницької сільрад Тетяна Вачиля і Василь Павлище.
Насамкінець охочі могли відвідати національні туристичні родзинки області Боршодь-Абауй-Земплен: замки Діошдер і Ліллафюред, висячі сади, купальні Мішкольц-Тапольца.

Ужгород.